20' προετοιμασία
40' ψήσιμο
20 ώρες αναμονή
Σύνολο: 21 ώρες

Υλικά

Μερίδες: για 1 μεγάλο καρβέλι

Διαδικασία

 1. Ανακατεύουμε το αλεύρι και την πούδρα ντομάτας σε ένα μπολ.
 2. Στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό (που καλό είναι να είναι κρύο το καλοκαίρι).
 3. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα, ώστε να απορροφηθεί το υγρό και να αρχίσει να αναπτύσσεται η γλουτένη στο αλεύρι.
 4. Προσθέτουμε το προζύμι και ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε στην άκρη για άλλα 30 λεπτά.
 5. Προσθέτουμε το αλάτι και αναμιγνύουμε το ζυμάρι καλά ώστε να πάει παντού.
 6. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε για άλλα 30 λεπτά ώσπου να ομογενοποιηθεί.
 7. Ζυμώνουμε, αναδιπλώνοντας απαλά το ζυμάρι. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε στην άκρη για άλλα 30 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες 3 φορές. Ξαναζυμώνουμε απαλά και αφήνουμε το ζυμάρι για 45 λεπτά. Ξαναζυμώνουμε για τελευταία φορά, σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε το ζυμάρι 4 ώρες (εξαρτάται από τη θερμοκρασία στον χώρο μας) μέχρι να αυξηθεί ο όγκος του περίπου κατά 30% .
 8. Σχηματίζουμε το καρβέλι και το τοποθετούμε σε ένα καλαθάκι, ειδικό για ψωμί ή σε ένα μεγάλο μπολ. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί και να συνεχίσει την ωρίμανση στο ψυγείο τουλάχιστον για 12 ώρες.
 9. Βάζουμε μια μέτρια γάστρα στον φούρνο και τον προθερμαίνουμε για μια ώρα (με τη γάστρα μέσα) στους 250° C.
 10. Βγάζουμε προσεχτικά την γάστρα, βάζουμε το καρβέλι, κλείνουμε το καπάκι και ψήνουμε για 20 λεπτά.
 11. Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 220°-230° και ψήνουμε για ακόμη 20 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε, βγάζουμε το καρβέλι από τη γάστρα κξαι το αφήνουμε στη σχάρα μια ώρα να κρυώσει.

Μυστικά

* Παίρνουμε φλούδες από ντομάτες τριμμένες ή πολύ λεπτοκομμένες φέτες ντομάτας, πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι βάζουμε στον φούρνο στον αέρα, στους 80°C, για περίπου 30' ή μέχρι να αποξηρανθούν. Μπορούμε να τις γυρίσουμε για να στεγνώσουν καλά από όλες τις μεριές, ειδικά αν είναι φέτες ντομάτας. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τις χτυπάμε στον πολυκόφτη, μέχρι να γίνουν σκόνη.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών