15'
προετοιμασία
50' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 5'
Υλικά
Μερίδες: 6Για τον πουρέ
Για την γκρεμολάτα
Διαδικασία
Πικάντικη γκρεμολάτα
- Για να φτιάξουμε τον πουρέ πατάτας, ξεκινάμε με τη γκρεμολάτα και ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά σε ένα μπολάκι.
Πουρές
- Ζεσταίνουμε το γάλα σε ένα μπρίκι, ρίχνουμε τον κρόκο Κοζάνης και αποσύρουμε. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να σκορπίσει ο κρόκος το άρωμά του στο γάλα.
- Πλένουμε και βουρτσίζουμε καλά τις πατάτες, χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε.
- Τις βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε κρύο νερό που να τις καλύψει καλά, αλατίζουμε και τις βράζουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσει να σκάει η φλούδα τους.
- Τις στραγγίζουμε και, όσο είναι ακόμη ζεστές, τις ξεφλουδίζουμε και τις λιώνουμε σε ένα μπολ με το πρες πουρέ.
- Μεταφέρουμε τον πουρέ στην (καλά καθαρισμένη) κατσαρόλα και τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας πολύ συχνά με ξύλινη κουτάλα, για να στεγνώσει από την περιττή υγρασία.
- Προσθέτουμε εναλλάξ το ελαιόλαδο, το βούτυρο και το αρωματισμένο γάλα (χωρίς να το σουρώσουμε), ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να ενσωματωθούν.
- Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε και το τυρί και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να λιώσει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, αδειάζουμε τον πουρέ σε μπολ σερβιρίσματος και σκορπίζουμε πάνω του την πικάντικη γκρεμολάτα.
- Σερβίρουμε τον πουρέ πατάτας αλά μιλανέζε με πικάντικη γκρεμολάτα αμέσως.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 188.