ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠουρές γλυκοπατάτας με ξερά σύκα και δυόσμοΠουρές γλυκοπατάτας με ξερά σύκα και δυόσμο

 

15' προετοιμασία
50' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 5'

Υλικά

Μερίδες: 6

Για τον πουρέ

Για την γκρεμολάτα

Διαδικασία

Πικάντικη γκρεμολάτα

  1. Για να φτιάξουμε τον πουρέ πατάτας, ξεκινάμε με τη γκρεμολάτα και ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά σε ένα μπολάκι.

Πουρές

  1. Ζεσταίνουμε το γάλα σε ένα μπρίκι, ρίχνουμε τον κρόκο Κοζάνης και αποσύρουμε. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να σκορπίσει ο κρόκος το άρωμά του στο γάλα.
  2. Πλένουμε και βουρτσίζουμε καλά τις πατάτες, χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε.
  3. Τις βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε κρύο νερό που να τις καλύψει καλά, αλατίζουμε και τις βράζουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσει να σκάει η φλούδα τους.
  4. Τις στραγγίζουμε και, όσο είναι ακόμη ζεστές, τις ξεφλουδίζουμε και τις λιώνουμε σε ένα μπολ με το πρες πουρέ.
  5. Μεταφέρουμε τον πουρέ στην (καλά καθαρισμένη) κατσαρόλα και τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας πολύ συχνά με ξύλινη κουτάλα, για να στεγνώσει από την περιττή υγρασία.
  6. Προσθέτουμε εναλλάξ το ελαιόλαδο, το βούτυρο και το αρωματισμένο γάλα (χωρίς να το σουρώσουμε), ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να ενσωματωθούν.
  7. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε και το τυρί και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να λιώσει.
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αδειάζουμε τον πουρέ σε μπολ σερβιρίσματος και σκορπίζουμε πάνω του την πικάντικη γκρεμολάτα.
  9. Σερβίρουμε τον πουρέ πατάτας αλά μιλανέζε με πικάντικη γκρεμολάτα αμέσως.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 188.

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών