10'
προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10'
Υλικά
Μερίδες: 6Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τον πουρέ με ψητές πατάτες και πέστο μυρωδικών, ξεκινάμε πλένοντας και βουρτσίζοντας καλά τις πατάτες, χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε.
- Τις σκουπίζουμε καλά, τις αλατίζουμε και τις τυλίγουμε μία μία με αλουμινόχαρτο.
- Τις ακουμπάμε στη σχάρα, σε ένα από τα μεσαία ράφια του φούρνου, και τις ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C για περίπου 1 ώρα.
- Ελέγχουμε αν είναι έτοιμες, τρυπώντας τες με ένα μαχαίρι: πρέπει να τις διαπερνά εύκολα. Αν όχι, τις ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
- Τις βγάζουμε από τον φούρνο και, όταν κρυώσουν λίγο ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τις ξεφλουδίζουμε.
- Τις βάζουμε σε μέτρια κατσαρόλα, τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά και τις λιώνουμε με την πρέσα της πατάτας ή με πιρούνι, μέσα στο σκεύος, μέχρι να γίνουν ένας ομοιόμορφος πουρές.
- Αλατοπιπερώνουμε (το αλάτι με προσοχή, γιατί το πέστο που ακολουθεί είναι αλμυρό άρτυμα.
- Προσθέτουμε σταδιακά το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ενσωματωθεί στον πουρέ.
- Αποσύρουμε, ρίχνουμε το πέστο και ανακατεύουμε καλά.
Μυστικά
Δοκιμάστε ένα πέστο με μυρώνια και καυκαλήθρες
Χτυπάμε στον πολυκόφτη 50 γρ. λιαστές ντομάτες σε λάδι, στραγγισμένες, 3 σκελίδες σκόρδου λιωμένες, 150 γρ. φύλλα από ανάμεικτα μυρωδικά (όπως μυρώνια, καυκαλήθρες, μαϊντανό), 50 γρ. σουσάμι, 80 γρ. γραβιέρα, τριμμένη, 250 ml ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 188.