20'
προετοιμασία
55' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15'
Υλικά
Μερίδες: 6Για το ψαρονέφρι
Για την πατατοσαλάτα
Διαδικασία
Ψαρονέφρι
- Για να φτιάξουμε ψαρονέφρι με μυρωδικά αρχικά κόβουμε κάθε ψαρονέφρι σε τέσσερα κομμάτια.
- Τα χτυπάμε ελαφρώς με το ειδικό εργαλείο το οποίο χρησιμοποιούμε για να κάνουμε τα φιλέτα πιο λεπτά (μπάτης) ή με ένα μπρίκι ώστε να «απλώσουν» λίγο και τα αλατοπιπερώνουμε.
- Σε ένα ευρύχωρο σκεύος ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια ψαρονέφρι για 1 - 2 λεπτά από κάθε πλευρά.
- Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μαραθούν λίγο τα κρεμμύδια.
- Σβήνουμε με το κρασί.
- Προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι νερό, αλάτι, πιπέρι και κοκκινοπίπερο, τα μυρωδικά, σκεπάζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Μαγειρεύουμε μέχρι να γίνει το ψαρονέφρι και να δέσει κάπως η σάλτσα, για περίπου 10 - 15 λεπτά.
- Αφαιρούμε τα κλωνάρια των μυρωδικών.
Πατατοσαλάτα
- Εν τω μεταξύ, πλένουμε τις πατάτες πολύ καλά και τις βράζουμε σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό για μισή ώρα έως ότου μαλακώσουν.
- Τις σουρώνουμε, τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε κομμάτια.
- Τις βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό, τα ντοματίνια και τις πιπεριές.
- Χτυπάμε στο μπλέντερ το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι και περιχύνουμε την πατατοσαλάτα.
- Σερβίρουμε το ψαρονέφρι με την πατατοσαλάτα.
Tο χοιρινό και ειδικά το φιλέτο του είναι ένα κρέας που ταιριάζει τόσο με λευκό όσο και με κόκκινο κρασί. Στο συγκεκριμένο πιάτο η δυνατή γεύση του φρέσκου κόλιανδρου και της μαντζουράνας θα με οδηγήσουν σ’ ένα λευκό κρασί από Sauvignon Βlanc μέτριας αρωματικής έντασης από τον αμπελώνα της Βόρειας Ελλάδας.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 24.