Ποιος είπε ότι τα ψάρια δεν µπορούν να αποτελέσουν ένα πλούσιο γεύµα; Μπορούµε σε όλη την Ισπανία να βρούµε χορταστικά πιάτα σαν κι αυτό, όπου παντρεύουν ψάρι µε πατάτες. Το συναντάµε ιδιαίτερα στις ψυχρότερες και πιο άγονες περιοχές της βόρειας Ισπανίας.

30' προετοιμασία
1 ώρα και 35' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 5 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Βάζουµε το ψάρι ή τα ψάρια, σε µια πιατέλα. Περιχύνουµε µε το χυµό λεµονιού και 2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο, σκεπάζουµε µε µεµβράνη και βάζουµε στο ψυγείο για 2 ώρες, για να αρωµατιστεί και να νοστιµίσει.
  2. Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 190°C και λαδώνουµε ελαφρώς ένα πήλινο πυρίµαχο σκεύος, αρκετά µεγάλο για να χωρέσει ολόκληρο το ψάρι ή τα ψάρια σε µια στρώση. Απλώνουµε τις πατάτες στον πάτο και πασπαλίζουµε µε το σκόρδο, τον µαϊντανό, το κρεµµύδι, την πιπεριά τσίλι και τις γλυκές πιπεριές. Αλατοπιπερώνουµε, προσθέτουµε 80 ml (1/2 φλιτζ.) νερό και ραντίζουµε µε το υπόλοιπο λάδι.Καλύπτουµε µε αλουµινόχαρτο και ψήνουµε στον φούρνο για 1 ώρα.
  3. Αυξάνουµε τη θερµοκρασία του φούρνου στους 220°C. Αλατοπιπερώνουµε το ψάρι µέσα-έξω και βάζουµε στην κοιλιά του τα φύλλα δάφνης και το θυµάρι. Βγάζουµε τις πατάτες από τον φούρνο, αφαιρούµε προσεκτικά το αλουµινόχαρτο και «φωλιάζουµε» το ψάρι µέσα στις πατάτες. Ψήνουµε στον φούρνο για περίπου 30 λεπτά ή µέχρι να ψηθεί καλά το ψάρι και οι πατάτες να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές. Αν έχουµε πάρει 4 µικρότερα ψάρια, τότε ψήνουµε για 5 - 10 λεπτά λιγότερο.
  4. Ρίχνουµε το σέρι πάνω από το ψάρι και το ξαναβάζουµε στον φούρνο για 3 λεπτά. Σερβίρουµε αµέσως.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών