15' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 14 ώρες και 15'

Υλικά

Μερίδες: 6

Για τη μαρινάδα-γλάσο

Για το ρύζι με κολοκύθα

Διαδικασία

Μαρινάρισμα

  1. Για το ψητό χοιρινό με γλάσο μελιού και φουρνιστό ρύζι με κολοκύθα, αρχικά βάζουμε το μήλο, το κρεμμύδι και το σκόρδο στον πολυκόφτη και τα πολτοποιούμε.
  2. Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά σε ένα κατσαρολάκι το ξίδι με το μέλι, το πολτοποιημένο μείγμα, το ελαιόλαδο, την πάπρικα και το γλυκάνισο, για 2-3 λεπτά.
  3. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Χοιρινό

  1. Βάζουμε το κρέας σε ένα ταψί που να το χωράει σχεδόν ακριβώς, το περιχύνουμε με τη μαρινάδα, το σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 12 ώρες για να μαριναριστεί.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
  3. Bγάζουμε το ταψί από το ψυγείο, προσθέτουμε 1/2 φλιτζ. τσαγιού νερό και φουρνίζουμε.
  4. Ψήνουμε για 30 λεπτά, ανοίγουμε το φούρνο, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη και με ένα κουτάλι περιχύνουμε το κρέας, έτσι ώστε να κάνει ωραία κρούστα γύρω-γύρω.
  5. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180° C και ψήνουμε για ακόμη 1 1/2, ή μέχρι να ροδοψηθεί γύρω-γύρω γυρίζοντάς το ενδιάμεσα 1 - 2 φορές και περιχύνοντάς το με τη σάλτσα. Αν χρειάζεται ρίχνουμε λίγο ακόμη νερό, καυτό
  6. Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο και το διατηρούμε ζεστό.
  7. Αν η σάλτσα δεν έχει πήξει αρκετά, την αδειάζουμε σε ένα κατσαρολάκι και τη βράζουμε σε δυνατή φωτιά για μερικά λεπτά, μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα που θέλουμε.

Φουρνιστό ρύζι με κολοκύθα

  1. Το ετοιμάζουμε περίπου 45 λεπτά πριν από το τέλος του ψησίματος του κρέατος.
  2. Σε μια λλη φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να ξανθύνει.
  3. Προσθέτουμε το ρύζι και το ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, να γυαλίσουν καλά οι κόκκοι του.
  4. Ρίχνουμε την τριμμένη κολοκύθα, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το μπαχάρι.
  5. Ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί.
  6. Οταν εξατμιστεί το αλκοόλ, μετά από 3-4 λεπτά, μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ ή σε ένα μέτριο ταψάκι.
  7. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε το ζωμό ή το νερό, ανακατεύουμε πάλι και βάζουμε τη φόρμα στον φούρνο, σε ένα ράφι χαμηλότερο από αυτό όπου ψήνεται το κρέας.
  8. Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να πήξει και να γίνει το ρύζι και να ετοιμαστεί σχεδόν ταυτόχρονα με το κρέας.
  9. Το ξεφουρνίζουμε και το ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα.
  10. Κόβουμε το κρέας σε φέτες και συνοδεύουμε με το ρύζι. Βάζουμε τη σάλτσα σε ξεχωριστό μπολ, ώστε να σερβίρει ο καθένας όση θέλει.

Η σίγουρη επιλογή είναι ένα μέτρια αρωματικό Chardonnay, που έχει δεχτεί το ευγενικό άγγιγμα του βαρελιού, που θα συνοδεύσει τόσο τα χορταρικά όσο και την πικάντικη γλύκα του μελιού και της κολοκύθας. Εναλλακτικά, σερβίρουμε ένα Sauvignon Blanc με την τάρτα κι ένα η μίξηρο ροζέ από Ξινόμαυρο με το χοιρινό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 54.

Άρθρα και Συνταγές με Μέλι

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές με Χοιρινό

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών