ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠροζυμένιο ψωμί με ελαφρύ άρωμα μαστίχαςΠροζυμένιο ψωμί με ελαφρύ άρωμα μαστίχας
20' προετοιμασία
40' ψήσιμο
45' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 45'

Υλικά

Μερίδες: 1 μεγάλη φραντζόλα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε ψωμί σικάλεως, αρχικά ρίχνουμε, σε ένα μικρό μπολ, περίπου 150 ml από το χλιαρό νερό.
  2. Θρυμματίζουμε με τα δάχτυλά μας τη μαγιά, τη ρίχνουμε στο χλιαρό νερό και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.
  3. Σε ένα βαθύ μπολ ή στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε τα 2 άλευρα και το αλάτι.
  4. Ρίχνουμε το ξίδι, το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε με τα χέρια μας ή με το γάντζο (το ειδικό εξάρτημα του μίξερ για το ζύμωμα), ρίχνοντας σταδιακά το υπόλοιπο νερό, μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη.
  5. Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόχαρτο και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220° C.
  6. Πλάθουμε τη ζύμη σε μια μεγάλη φραντζόλα και τη βάζουμε στο ταψί με τη λαδόκολλα.
  7. Με ένα μυτερό μαχαίρι χαράσσουμε στην επιφάνεια της φραντζόλας ελαφρώς 3 - 4 παράλληλες γραμμές και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να «ξεκουραστεί» και να φουσκώσει.
  8. Βάζουμε τη λαμαρίνα στο δεύτερο από κάτω ράφι του φούρνου και ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά.
  9. Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200° C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου άλλα 30 λεπτά. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, γιατί το ψωμί εξαιτίας του καφέ χρώματός του δεν θα αλλάξει ιδιαίτερα με το ψήσιμο.
  10. Βγάζουμε τη φραντζόλα από τη λαμαρίνα και χτυπάμε το κάτω μέρος της με το χέρι μας. Αν ο ήχος είναι υπόκωφος, είναι έτοιμη. Διαφορετικά, ψήνουμε για περίπου άλλα 5 λεπτά.
  11. Αφήνουμε, το ψωμί σικάλης, να κρυώσει σε σχάρα, το καλύπτουμε με βαμβακερή πετσέτα και το διατηρούμε στην ψωμιέρα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 91.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Δημητριακά

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών