Ο Γιώργος Σαμοΐλης του εστιατορίου «Ω3», όπου μαγειρεύει τα καλοκαίρια στη Σίφνο, κρατάει στο ένα χέρι την κουτάλα και στο άλλο την πετονιά. Η σπαρταριστή φρεσκάδα της πρώτης ύλης, είτε προέρχεται από το νερό είτε από τη γη, είναι γι’ αυτόν κανόνας απαράβατος. Μας τόνισε: «Τα ρεβίθια να είναι φρέσκα». Νέας εσοδείας εννοούσε. Κι αν έχετε μπάρμπα από τη Σίφνο, ας είναι και σιφναίικα.

20' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 13 ώρες και 5 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: για 15-17 τυλιχτά

Για τους ρεβιθοκεφτέδες

Για τη σάλτσα σύκου

Διαδικασία

  1. Ρεβιθοκεφτέδες: Χτυπάμε καλά στον πολυκόφτη τα ρεβίθια μαζί με 1-2 κουταλιές νερό, ώσπου να έχουμε μια σφιχτή πάστα. Τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Τα ζυμώνουμε να ενωθούν καλά και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα, να σφίξει. Πλάθουμε μικρούς κεφτέδες και τους τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό λάδι για 1-2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Τους βγάζουμε και τους στραγγίζουμε σε χαρτί.
  2. Γλυκοπικάντικη σάλτσα: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το λάδι σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το τζίντζερ, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη ντομάτα και το σύκο για 8-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να λιώσει. Ρίχνουμε το ξίδι, το σουσάμι και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για 13-15 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια ρευστή μαρμελάδα. Σερβίρουμε με τους ρεβιθοκεφτέδες.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών