30' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 14 ώρες και 30'

Υλικά

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την ρεβυθάδα με κεφαλοτύρι και αντζούγιες ξεπλένουμε τα ρεβύθια, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα.
  2. Προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να τα καλύπτει κατά 3-4 εκ. και τα αφήνουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρουν μία βράση.
  3. Τότε, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε σιγανή προς μέτρια θερμοκρασία, σκεπάζουμε με το καπάκι και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν.
  4. Αν ενδιάμεσα εξατμιστεί το νερό, συμπληρώνουμε με επιπλέον ζεστό νερό, ώστε πάντα να τα υπερκαλύπτει κατά 2 εκ.
  5. Όταν είναι έτοιμα, τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
  6. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά (αν τη βάλουμε) για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.
  7. Προσθέτουμε το σκόρδο, το πράσο, αλάτι και το πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς
  8. Μετά, βάζουμε την ντομάτα και τον ζωμό, πασπαλίζουμε με το θυμάρι και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για 5-10 λεπτά, μέχρι να πάρουν μία βράση.
  9. Προσθέτουμε τα βρασμένα ρεβύθια και μαγειρεύουμε για περίπου 30-40 λεπτά, με μισόκλειστο καπάκι, μέχρι η ρεβυθάδα να χυλώσει.
  10. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C
  11. Αδειάζουμε τη ρεβυθάδα σε ένα μέτριο ταψάκι, σκορπίζουμε από πάνω το τυρί, τις αντζούγιες και τα μυρωδικά, και ψήνουμε για 6-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το τυρί.
  12. Ραντίζουμε με φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού και σερβίρουμε.

Στο ποτήρι μας : Ρετσίνα, Σαντορίνη, γενικά, κρασιά με νεύρο και οξύτητα. Ένα τσίπουρο ίσως και, χωρίς συζήτηση, μια δροσερή, συγγενική προς το άμυλο, μπίρα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 215.

Άρθρα και Συνταγές με Ρεβύθια

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών