ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣChristmas puddingAγγλική χριστουγεννιάτικη πουτίγκα (Christmas pudding)

Το δανέζικο αυτό γλυκό με το γαλλικό όνομα (από το riz à l’amande, ρύζι με αμύγδαλα δηλαδή) αντλεί την έμπνευσή του από το γαλλικό επιδόρπιο riz à l’ impératrice (ρύζι της αυτοκράτειρας). Δημιουργήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, κερδίζοντας δημοτικότητα, καθώς τα υλικά του έγιναν πιο προσιτά. Μετά τον Β ́ Παγκόσμιο Πόλεμο, η δημοφιλία του εκτοξεύτηκε.

30' προετοιμασία
1 ώρα και 15' μαγείρεμα
8 ώρες αναμονή
Σύνολο: 9 ώρες και 45'

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Για την πουτίγκα

Για τη σάλτσα κερασιών

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Πουτίγκα ρυζιού

  1. Για να φτιάξουμε δανέζικο χριστουγεννιάτικο ριζόγαλο risalamande, ξεκινάμε με την πουτίγκα ρυζιού.
  2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και το ρύζι και τα αφήνουμε να πάρουν βράση, σε σχετικά δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ανακατεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να ηρεμήσει ο βρασμός και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
  3. Σε ένα ξύλο κοπής ανακατεύουμε τη ζάχαρη με τα σποράκια βανίλιας (είναι σχετικά λασπώδη όταν τα βγάλουμε από τον λοβό και με το ανακάτεμα με τη ζάχαρη θα στεγνώσουν και θα διαχωριστούν).
  4. Ρίχνουμε το μείγμα βανίλιας-ζάχαρης στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τους άδειους λοβούς της βανίλιας.
  5. Ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε, για 45-50 λεπτά, μέχρι το ρύζι να μαλακώσει καλά, ανακατεύοντας τακτικά, για να μην κολλήσει στον πάτο.
  6. Φροντίζουμε η θερμοκρασία να είναι πάντα χαμηλή και, αν βλέπουμε ότι το γάλα φουσκώνει έστω και ελάχιστα, χαμηλώνουμε κι άλλο τη φωτιά.
  7. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και το αλάτι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  8. Αφαιρούμε τους λοβούς της βανίλιας.
  9. Αφήνουμε την πουτίγκα (ένα πηχτό ρυζόγαλο είναι στην ουσία) να κρυώσει τελείως, σκεπασμένη με μεμβράνη για να μη σχηματιστεί κρούστα, και στη συνέχεια τη βάζουμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες ή για όλο το βράδυ.

Σάλτσα κερασιών

  1. Ανακατεύουμε τα σποράκια βανίλιας με τη ζάχαρη, για να διαχωριστούν. Αδειάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα, μαζί με το Πόρτο ή τη Μαυροδάφνη, τον χυμό, το λικέρ και το νερό.
  2. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε τα κεράσια (ή βύσσινα) και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
  3. Ανακατεύουμε το κορν φλάουρ με 1/2 φλιτζ. καφέ νερό, μέχρι να διαλυθεί, το ρίχνουμε στη σάλτσα και ανακατεύουμε για 1 λεπτό, μέχρι η σάλτσα να δέσει ελαφρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σερβίρισμα

  1. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το μίξερ, μέχρι να γίνει παχύρρευστη σαν γιαούρτι. Τη ρίχνουμε στην κρύα πουτίγκα και ανακατεύουμε με μια μαρίζ.
  2. Μοιράζουμε την πουτίγκα σε 6-8 ατομικά μπολάκια. Ρίχνουμε 1-2 κουτ. σούπας ζεστή σάλτσα κερασιών σε κάθε μερίδα και σερβίρουμε αμέσως.

Μυστικά

Μπορούμε να ετοιμάσουμε τη σάλτσα κερασιών από την προηγούμενη ημέρα και απλώς να τη ζεστάνουμε σε χαμηλή φωτιά όταν πρόκειται να τη σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο βιβλίο του Γαστρονόμου με τίτλο «Τα γλυκά των Χριστουγέννων»

Άρθρα και Συνταγές με Αμύγδαλα

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών