
30'
προετοιμασία
50' μαγείρεμα
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 20'
Υλικά
Μερίδες: 8Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε σαλάτα Ολιβιέ, αρχικά βάζουμε τις πατάτες και τα καρότα σε μια κατσαρόλα και τα καλύπτουμε με νερό κατά 4-5 δάχτυλα.
- Προσθέτουμε αλάτι και βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Βράζουμε μέχρι να γίνουν τα λαχανικά - τα ελέγχουμε τρυπώντας τα με ένα ξυλάκι για σουβλάκι. Πρώτα θα γίνουν τα καρότα (στα 10-15 λεπτά, οπότε τα βγάζουμε) και έπειτα οι πατάτες (θέλουν περίπου 25 – 40 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός τους).
- Κόβουμε τα καρότα σε μικρούς κύβους, που απλώνουμε σε ένα ταψάκι.
- Μόλις κρυώσουν λίγο οι πατάτες ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε μικρούς κύβους, που επίσης απλώνουμε στο ταψάκι.
- Αφήνουμε τα λαχανικά να κρυώσουν.
- Παράλληλα, σε μια άλλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει ζεματίζουμε τον αρακά μαζί με τις γαρίδες για περίπου 4-5 λεπτά.
- Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς.
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα καρότα, τις πατάτες, τον αρακά και τις γαρίδες και αλατοπιπερώνουμε.
- Προσθέτουμε τη μισή μαγιονέζα και ανακατεύουμε απαλά.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ζαμπόν, το κοτόπουλο, τα μυρωδικά, την κάππαρη, τα αγγουράκια, τα αυγά και την υπόλοιπη μαγιονέζα.
- Ανακατεύουμε και πάλι απαλά, για να μη διαλυθούν τα υλικά. Αν θέλουμε προσθέτουμε περισσότερη μαγιονέζα.
- Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο, ώστε να κρυώσει καλά η σαλάτα.
- Μπορούμε να σερβίρουμε, τη σαλάτα Ολιβιέ, σε ένα ωραίο μπολ ή σε μια πιατέλα και να τη στολίσουμε με φύλλα μυρωδικών. Διαφορετικά, τη σερβίρουμε σε ποτηράκια ή μέσα σε φύλλα σικορέ ή τη «στήνουμε» μέσα σε πιάτα χρησιμοποιώντας μικρά ατομικά τσέρκια. Σε μια πιο γκουρμέ περίσταση, την γαρνίρουμε με πέρλες μπρικ.