30'
προετοιμασία
50' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20'
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τα σαλιγκάρια του βουνού με μελιτζάνες, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια φαρδιά κατσαρόλα τα 40 ml από το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Ρίχνουμε την ντομάτα, τον πελτέ, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε για 6-7 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα. Ρίχνουμε τα σαλιγκάρια και όσο ζεστό νερό χρειάζεται για να καλυφθούν. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 15 λεπτά.
- Παράλληλα, σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
- Τις ρίχνουμε και αυτές στην κατσαρόλα πάνω από τα σαλιγκάρια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά για άλλα 15 λεπτά. Το φαγητό θα πρέπει να μείνει με μια δεμένη σάλτσα.
Μυστικά
* Το καθάρισμα των σαλιγκαριών: Βάζουμε σε λεκάνη τα σαλιγκάρια, τη γεμίζουμε με καθαρό νερό και τα πλένουμε πολύ καλά (έως και 10 φορές). Τα στραγγίζουμε και τα βράζουμε σε μπόλικο νερό για 20 λεπτά. Αδειάζουμε το νερό, βάζουμε φρέσκο και τα βράζουμε για άλλα 20 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλη μια φορά και τα στραγγίζουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 199.