ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣάμαλι, το απόλυτο νηστίσιμο γλυκό!Σάμαλι, το απόλυτο νηστίσιμο γλυκό!
30' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
2 ώρες και 15' αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 30'

Υλικά

Μερίδες: για ταψί περίπου 20 x 30 εκ.

Για το σάμαλι

Για το σιρόπι

Διαδικασία

Σιρόπι

  1. Για να φτιάξουμε το σάμαλι νηστίσιμο, ξεκινάμε πρώτα με το σιρόπι, για να προλάβει να κρυώσει.
  2. Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 4-5 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει. Η υφή που θα πρέπει να έχει το σιρόπι μας δεν θα είναι ούτε πηχτή ούτε αραιή.

Σάμαλι

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και λαδώνουμε ένα μέτριο βαθύ ταψί.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το χοντρό και το ψιλό σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τις βανίλιες, το λικέρ και τα ξύσματα πορτοκαλιού και λεμονιού.
  3. Ανακατεύουμε το νερό με τον χυμό πορτοκαλιού και το προσθέτουμε στα υλικά του μπολ. Συνεχίζουμε ανακατεύοντας με το σύρμα, μέχρι το μείγμα μας να πάρει τη μορφή ενός παχύρρευστου χυλού.
  4. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε το μείγμα για 15 λεπτά, να φουσκώσει.
  5. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και στρώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα.
  6. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι το σά- μαλι να φουσκώσει και να ροδίσει. Για να σιγουρευτούμε ότι είναι έτοιμο, ελέγχουμε βάζοντας κάθετα ένα μαχαίρι στο κέντρο του γλυκού και, αν βγει στεγνό, το σάμαλι είναι έτοιμο, αν όχι, ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα. Ξεφουρνίζουμε και περιχύνουμε το καυτό σάμαλι με το κρύο σιρόπι.
  7. Το αφήνουμε για τουλάχιστον 2 ώρες, να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 199.

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Πορτοκάλι

Άρθρα και Συνταγές με Σιμιγδάλι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών