![Σαρδέλες στο αμπελόφυλλο, ψητές](https://www.gastronomos.gr/wp-content/uploads/2024/07/sardeles-sto-ampelo-fyllo-psites_gastronomos-420x560.jpg?v=1720357234)
30'
προετοιμασία
20' ψήσιμο
Σύνολο: 50'
Υλικά
Μερίδες: 4 (ως ορεκτικό)Διαδικασία
- Για τις σαρδέλες σε αμπελόφυλλα από τη Λέσβο ξεκινάμε και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.
- Αλατίζουμε καλά τα ψάρια και τυλίγουμε το καθένα με μισό αμπελόφυλλο.
- Λαδώνουμε ελαφρώς ένα πυρέξ ή ένα ταψί και βάζουμε τα τυλιγμένα ψάρια κεφάλι με ουρά.
- Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού, το κρασί και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Αλατοπιπερώνουμεκαι φουρνίζουμε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να γίνουν οι σαρδέλες και να ξεροψηθούν τα αμπελόφυλλα.
- Αν μείνει ζουμί μέσα στο σκεύος, μπορούμε να το βάλουμε σε κατσαρολάκι και να το βράσουμε, προσθέτοντας λουίζα ή αρμπαρόριζα τριμμένη καθώς και πράσινο πιπέρι, μέχρι να συμπυκνωθεί.
- Σερβίρουμε τις σαρδέλες και περιχύνουμε με τη σάλτσα τους.
Μυστικά
Εναλλακτικά μπορούμε να ψήσουμε τις σαρδέλες, όπως είναι, σε μονή στρώση στο γκριλ ή στον φούρνο χωρίς την προσθήκη κρασιού και λεμονιού.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 61.