ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣαρλότ με μπριός, τυρί κρέμα και πορτοκάλιΣαρλότ με μπριός, τυρί κρέμα και πορτοκάλι Η σαρλότ εφευρέθηκε στην Αγγλία στα τέλη του 18ου αιώνα και λέγεται ότι πήρε το όνομά της από τη βασίλισσα Σαρλότ, σύζυγο του Γεωργίου Γ ́. Σήμερα συναντάμε το φορμαρισμένο επιδόρπιο σε πάμπολλες εκδοχες, με διαφορετικά είδη μπισκότων (ακόμα και μπριός ή πανετόνε που περίσσεψαν μπορούμε να ανακυκλώσουμε φτιάχνοντας σαρλότ) και ποικιλία από γεμίσεις. Ετούτη εδώ είναι αρκετά κλασική, με λίγη λευκή σοκολάτα να εμπλουτίζει τη φίνα κρέμα μαζί με φρούτα του δάσους και ξύσμα λεμονιού που χαρίζει έξτρα φρεσκάδα.

40' προετοιμασία
4 ώρες αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 40'

Υλικά

Μερίδες: 8

Για την κρέμα

Για το γαρνίρισμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε την σαρλότ με λευκή σοκολάτα και φρούτα του δάσους, παίρνουμε μια φόρμα για σαρλότ (η συνήθης διάμετρος είναι 16-18 εκ.) ή ένα κατσαρολάκι αντίστοιχης διαμέτρου και καλύπτουμε το εσωτερικό της με μπόλικη μεμβράνη, αφήνοντας τις άκρες της να εξέχουν.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γάλα με το κονιάκ.
  3. Αμέσως μετά βουτάμε ένα ένα μερικά σαβαγιάρ (όσα χρειαστούν) για 2-3 δευτερόλεπτα και αμέσως τα τοποθετούμε όρθια στα τοιχώματα της φόρμας, το ένα δίπλα στο άλλο, μέχρι να καλύψουμε ολόκληρη την περιφέρεια. Αφήνουμε στην άκρη.
  4. Λιώνουμε τη λευκή κουβερτούρα σε μπεν μαρί, δηλαδή σε ένα ανοξείδωτο μπολ στερεωμένο στο χείλος μιας κατσαρόλας με λίγο νερό που βράζει (το μπολ δεν πρέπει να ακουμπάει στο νερό). Όση ώρα λιώνει η σοκολάτα, την ανακατεύουμε. Μόλις λιώσει, την αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
  5. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το παγωμένο τυρί κρέμα και χτυπάμε με το σύρμα σε μεσαία ταχύτητα για ένα λεπτό.
  6. Έπειτα, προσθέτουμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος, συνεχίζοντας το χτύπημα στην ίδια ταχύτητα μέχρι να γίνει μια σφιχτή σαντιγί.
  7. Με μια σπάτουλα σιλικόνης παίρνουμε μια μικρή ποσότητα από τη σαντιγί, τη ρίχνουμε στη λιωμένη λευκή κουβερτούρα και ανακατεύουμε καλά.
  8. Αμέσως μετά αδειάζουμε το μείγμα της λευκής κουβερτούρας στην υπόλοιπη σαντιγί και ανακατεύουμε με τη σπάτουλα, μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
  9. Σε αυτό το σημείο, αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε το ξύσμα λεμονιού.
  10. Ρίχνουμε στην κρέμα τα φρούτα του δάσους, ανακατεύουμε απαλά και αδειάζουμε την κρέμα στη φόρμα που έχουμε ετοιμάσει, συγκρατώντας με το χέρι μας τα σαβαγιάρ στη θέση τους.
  11. Τέλος, σκεπάζουμε όλη την επιφάνεια της κρέμας με σαβαγιάρ, αφού τα βουτήξουμε κι αυτά στο μείγμα γάλακτος-κονιάκ.
  12. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3-4 ώρες να παγώσει καλά η σαρλότ.
  13. Αφού παγώσει, την ξεφορμάρουμε προσεκτικά, αναποδογυρίζοντας τη φόρμα πάνω σε μια πιατέλα.
  14. Αφαιρούμε τη μεμβράνη και γαρνίρουμε την κορυφή της σαρλότ με τα υπόλοιπα φρούτα.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών