ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΝτολμαδάκια γιαλαντζί, αλλά στον φούρνο!Ντολμαδάκια γιαλαντζί: κι όμως, γίνονται καλύτερα στον φούρνο! 100 σαρμαδάκια; Μη σας τρομάζει ο αριθμός, πάντα πρέπει να υπάρχουν άφθονα στο ψυγείο για ξαφνικά κεράσματα! Έτσι κι αλλιώς μπορούμε πάντα να φτιάξουμε τη μισή δόση, αγοράζοντας μικρότερο βαζάκι με αμπελόφυλλα. Η εκδοχή εδώ έχει την ιδιαιτερότητα ότι τα σαρμαδάκια βγαίνουν λεπτά και μακριά σαν δάχτυλα, παίρνοντας λίγη γέμιση στο εσωτερικό, γι’ αυτό άλλωστε και 11/2  φλιτζάνι ρύζι αρκεί για 110 αμπελόφυλλα, όσα μια μεγάλη γυάλινη συσκευασία των 800 γρ.

2 ώρες προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 40'

Υλικά

Τεμάχια: 100

Για τη γέμιση

Διαδικασία

  1. Για τα σαρμαδάκια γιαλαντζί ξεκινάμε βάζοντας άφθονο νερό να βράσει σε μια μεγάλη κατσαρόλα και, όταν κοχλάσει, ζεματίζουμε τα αμπελόφυλλα σε δόσεις, για 1-3 λεπτά, ανάλογα με το πόσο χοντρά είναι.
  2. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, τα μεταφέρουμε αμέσως σε μπολ με παγωμένο νερό (το οποίο ανανεώνουμε τακτικά για να μη ζεσταθεί), ώστε να μη χάσουν το ζωηρό χρώμα τους, και τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι
  3. Τα στοιβάζουμε το ένα πάω στο άλλο, σε ένα πιάτο, και τα αφήνουμε κατά μέρος όσο ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Γέμιση

  1. Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε μαζί τα ξερά και τα φρέσκα κρεμμύδια, για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά και να ξανθύνουν.
  2. Ρίχνουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 1 λεπτό, ανακατεύοντας, μέχρι να γυαλίσουν οι κόκκοι του.
  3. Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, ανακατεύουμε μια δυο φορές και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  4. Ρίχνουμε όλα τα μυρωδικά, τον χυμό λεμονιού, αλατοπίπερο κατά βούληση και 100 ml νερό και ανακατεύουμε καλά.

Σαρμαδάκια

  1. Αφήνουμε κατά μέρος 9-10 μεγάλα και χοντρά αμπελόφυλλα, για να τα στρώσουμε στον πάτο της κατσαρόλας.
  2. Σε καθαρό ξύλο κοπής στρώνουμε ένα αμπελόφυλλο, με το κοτσάνι μπροστά μας και με τη θαμπή πλευρά του προς τα πάνω, ώστε με το τύλιγμα να φαίνεται η γυαλιστερή, «καλή» πλευρά.
  3. Βάζουμε λίγο πιο πάνω από το κοτσάνι 1 κουτ. γλυκού γέμιση και την απλώνουμε αρκετά μακρόστενη.
  4. Φέρνουμε τις μυτερές πλαϊνές άκρες του φύλλου προς το κέντρο. Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό, μετρίως σφιχτό, ώστε να έχει χώρο το ρύζι να φουσκώσει στο μαγείρεμα δίχως να σκίσει ή να ξετυλίξει το φύλλο.
  5. Το σαρμαδάκι βγαίνει μακρύ και λεπτό όσο περίπου ο δείκτης μας.
  6. Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
  7. Σε βαθιά και μεγάλη κατσαρόλα στρώνουμε τα αμπελόφυλλα που αφήσαμε στην άκρη, ώστε να καλύψουμε τον πάτο της.
  8. Βάζουμε τα σαρμαδάκια στην κατσαρόλα σε στρώσεις, κοντά το ένα στο άλλο, και με την άκρη του τυλίγματος προς τα κάτω.
  9. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού και τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μη μετακινηθούν στο μαγείρεμα.
  10. Προσθέτουμε τόσο ζεστό νερό ώστε ίσα μισοκαλύψει το πιάτο και τοποθετούμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρει βράση το νερό.
  11. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
  12. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε με γιαούρτι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 199.

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές με Χόρτα / Μυρωδικά

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών