ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧορτοπιτάκια ανεβατάΧορτοπιτάκια ανεβατά
20' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 20'

Υλικά

Τεμάχια: 6-8

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Γέμιση

  1. Για να ετοιμάσουμε τα σεφουκλοπιτάκια σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα σέσκουλα για 6-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Τα στραγγίζουμε και τα χοντροκόβουμε.
  3. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε τις 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Αδειάζουμε σε μπολ μαζί με το λάδι και αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν.
  5. Προσθέτουμε τα σέσκουλα, τον μάραθο ή τον άνηθο και αλατοπίπερο, και ανακατεύουμε καλά.

Φύλλο

  1. Σε βαθύ μπολ ρίχνουμε το αλεύρι με λίγο αλάτι και το λάδι, και τα ανακατεύουμε με τα δάχτυλα μας μέχρι να σχηματιστεί ένα ψιχουλιαστό μείγμα.
  2. Ρίχνουμε το ξίδι και σταδιακά το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα εύπλαστο ζυμάρι που να μην κολλάει στα χέρια.
  3. Μπορεί να χρειαστούμε λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο νερό.
  4. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί, σκεπασμένο με πετσέτα, για περίπου 30 λεπτά.
  5. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο, πάχους 2-3 χλστ.
  6. Το κόβουμε σε παραλληλόγραμμα κομμάτια διαστάσεων περίπου 12 x 15 εκ. Βγαίνουν περίπου 6-8 κομμάτια.
  7. Γεμίζουμε κάθε κομμάτι φύλλου με 1 μεγάλη κουταλιά από τη γέμιση και διπλώνουμε τις άκρες σε πακέτο ή σε τρίγωνο.
  8. Πατάμε τις ενώσεις με ένα πιρούνι, ώστε να ενωθούν καλά και να εγκλωβίσουν τη γέμιση.
  9. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψει τα 2/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
  10. Ρίχνουμε σε δόσεις τα σεφουκλοπιτάκια και τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
  11. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί, για να στραγγίξουν από τα περιττά λάδια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 158.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Σέσκουλα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών