10'
προετοιμασία
4 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 4 ώρες και 10'
Διαδικασία
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 140° - 150° C.
- Ξεπλένουμε τα ρεβύθια καλά. Τα βάζουμε σε μια γάστρα, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το λάδι, τα δαφνόφυλλα, αλάτι και νερό ίσα να σκεπάζει τα υλικά.
- Σκεπάζουμε το σκεύος και βάζουμε τα ρεβύθια να ψηθούν για περίπου 4 ώρες, μέχρι να γίνουν και να χυλώσουν.
- Παρακολουθούμε μήπως κατά το ψήσιμο χρειαστεί να προσθέσουμε επιπλέον νερό. Αυτό μπορεί να συμβεί αν η γάστρα δεν κλείνει πολύ καλά και οι υδρατμοί διαφεύγουν. Αν χρειαστεί, λοιπόν, προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό.
- Ξεφουρνίζουμε τα ρεβύθια, διορθώνουμε το αλάτι και τα αφήνουμε, ιδανικά, να αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου.
- Σερβίρουμε στα πιάτα, με λίγο χυμό λεμονιού.
Μυστικά
Το καλοκαίρι ταιριάζει να τη σερβίρουμε με 1 κουταλιά κατίκι σε κάθε πιάτο, με καρεδάκια ωμής ντομάτας και ψιλοκομμένα φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού.