30'
προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
30'
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες
Υλικά
Μερίδες: 4-6Διαδικασία
- Για τις σιτσιλιάνικες γεμιστές μελιτζάνες ξεκινάμε με το να πλύνουμε και να σκουπίσουμε τις μελιτζάνες.
- Κόβουμε καπάκια από την πλευρά που είναι το κοτσάνι της μελιτζάνας και με ένα κουταλάκι ή με το ειδικό εργαλείο αφαιρούμε τη σάρκα από το εσωτερικό, αφήνοντας ένα κέλυφος με πάχος περίπου 1 εκ. Χοντροκόβουμε τη σάρκα από τις μελιτζάνες.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για περίπου 2 λεπτά.
- Προσθέτουμε τη σάρκα από τις μελιτζάνες και σοτάρουμε για περίπου άλλα 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
- Αποσύρουμε, προσθέτουμε τη φρυγανιά, τις σταφίδες, τα κουκουνάρια, την παρμεζάνα, το μαϊντανό, το λεμόνι και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
- Βάζουμε τις μελιτζάνες σε ταψί που ιδανικά να τις χωράει ακριβώς και με ένα κουτάλι τις γεμίζουμε με το μείγμα κατά τα 2/3.
- Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ρίχνουμε 100 ml νερό στον πάτο του ταψιού.
- Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά.
- Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Σερβίρουμε τις σιτσιλιάνικες γεμιστές μελιτζάνες χλιαρές.
Μυστικά
H προσθήκη ψωμιού ή φρυγανιάς στο μείγμα της γέμισης είναι πολύ διαδεδομένη στην Ιταλία, για λόγους τόσο ευκολίας όσο και οικονομίας.
Τον μεγάλο έρωτα της μελιτζάνας!Syrah.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 110.