55' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 25 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 12 κρουασάν

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Για το άλειμμα

Διαδικασία

  1. Βάζουμε το μισό από το γάλα με τη μαγιά στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη μέχρι να λιώσει η μαγιά.
  2. Προσοχή, το γάλα, όπως και το βούτυρο, πρέπει να είναι χλιαρά, αλλά όχι καυτά, γιατί διαφορετικά η μαγιά καταστρέφεται και η ζύμη δεν θα φουσκώσει.
  3. Προσθέτουμε 2 - 3 κουταλιές από το αλεύρι και 1 κουταλιά από τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
  4.    Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε με το γάντζο για περίπου 5 λεπτά.
  5. Αν δεν διαθέτουμε μίξερ με γάντζο, ζυμώνουμε με τα χέρια για 10 λεπτά.
  6. Αφού ζυμώσουμε λίγο, αν η ζύμη κολλάει στα τοιχώματα του μίξερ ή στα χέρια μας, προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
  7. Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη για περίπου 1 ώρα, να φουσκώσει.
  8.  Για τη γέμιση, λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί (τη βάζουμε σε ένα ανοξείδωτο μπολ το οποίο στερεώνουμε στο στόμιο μιας κατσαρόλας με λίγο νερό που βράζει).
  9. Αποσύρουμε από το μπεν μαρί και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.
  10. Ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθεί.
  11. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την τοποθετούμε στην επιφάνεια εργασίας μας, που έχουμε πασπαλίσει με αλεύρι.
  12. Την ανοίγουμε, με τον πλάστη, σε φύλλο πάχους περίπου 1 εκ.
  13. Την κόβουμε σε τρίγωνα μεγέθους της αρεσκείας μας.
  14. Τραβάμε λίγο τα τρίγωνα να γίνουν πιο μακρουλά και βάζουμε από 1 κουταλιά γέμισης στη μία πλευρά των τριγώνων.
  15. Τυλίγουμε τα κρουασάν σε ρολά, πιάνοντάς τα από την πλευρά που έχουν τη γέμιση και φροντίζοντας να μη χύνεται από τα πλαϊνά.
  16. Στρώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου και τοποθετούμε πάνω τα κρουασάν.
  17. Τα αφήνουμε σε ένα μέρος χωρίς ρεύματα (π.
  18. χ.
  19. μέσα στο φούρνο χωρίς να τον ανάψουμε), να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο (περίπου 1 ώρα).
  20. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° - 190° C.
  21. Χτυπάμε τον κρόκο με το γάλα και αλείφουμε τα κρουασάν χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.
  22. Τα ψήνουμε για 30 - 35 λεπτά.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών