Αυτή η σοκολατόπιτα με αχλάδια, στο τηγάνι, βήμα-βήμα:

(Δείτε τη δοσολογία των υλικών της συνταγής και την εκτέλεση συνοπτικά προς το τέλος του άρθρου)

Καθαρίζουμε τα αχλάδια, αφαιρούμε τους πυρήνες με τα κουκούτσια και τα κόβουμε στα οχτώ. Αλείφουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι διαμέτρου 25 εκ. με λίγο βούτυρο.

Τακτοποιούμε τις φέτες αχλαδιού κυκλικά μέσα στο τηγάνι, όσο πιο όμορφα μπορούμε.

Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και τη βάζουμε σε ένα γυάλινο πυρίμαχο ή μεταλλικό μπολ. Προσθέτουμε τα 80γρ. βούτυρο.

Τοποθετούμε το μπολ σε μπεν μαρί, δηλαδή το στερεώνουμε στα χείλη μιας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό και την ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Φροντίζουμε ο πυθμένας του μπολ να μην ακουμπά στην επιφάνεια του νερού.

Μόλις λιώσει η σοκολάτα με το βούτυρο, αποσύρουμε από τη φωτιά και την ανακατεύουμε με τη ζάχαρη και τα αυγά. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ σε ένα μικρό μπολάκι και τα ρίχνουμε στο μείγμα της σοκολάτας, μαζί με το τζίντζερ (ή την κανέλα). Ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα. Αδειάζουμε το μείγμα στο τηγάνι πάνω από τα αχλάδια και το απλώνουμε πολύ προσεκτικά, ώστε να μην κουνηθούν τα αχλάδια από τη θέση τους και περάσει σοκολάτα από κάτω τους.

Ανάβουμε το μάτι στην πιο υψηλή θερμοκρασία για περίπου 1 λεπτό. Έπειτα χαμηλώνουμε τη φωτιά (στο 1-11⁄2, αν η εστία φτάνει μέχρι το 3, ή στο 3 ή 4, αν φτάνει μέχρι το 9), σκεπάζουμε το τηγάνι με ένα καπάκι και μαγειρεύουμε για περίπου 30-35 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι έχει σταθεροποιηθεί η ζύμη στα πλαϊνά και στην επιφάνεια. Αδειάζουμε το μείγμα στο τηγάνι πάνω από τα αχλάδια και το απλώνουμε πολύ προσεκτικά, ώστε να μην κουνηθούν τα αχλάδια από τη θέση τους και περάσει σοκολάτα από κάτω τους.

Ανάβουμε το μάτι στην πιο υψηλή θερμοκρασία για περίπου 1 λεπτό. Έπειτα χαμηλώνουμε τη φωτιά (στο 1-11⁄2, αν η εστία φτάνει μέχρι το 3, ή στο 3 ή 4, αν φτάνει μέχρι το 9), σκεπάζουμε το τηγάνι με ένα καπάκι και μαγειρεύουμε για περίπου 30-35 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι έχει σταθεροποιηθεί η ζύμη στα πλαϊνά και στην επιφάνεια.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το καπάκι και περνάμε μια σπάτουλα περιφερειακά του γλυκού, για να ξεκολλήσει από το τηγάνι.

Καλύπτουμε την επιφάνεια της σοκολατόπιτας με αντικολλητικό χαρτί και την αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα.

Αφήνουμε τη σοκολατόπιτα να γλιστρήσει πολύ προσεκτικά πίσω στο τηγάνι μαζί με το χαρτί (αυτή τη φορά τα αχλάδια θα είναι στο πάνω μέρος).

Τοποθετούμε ξανά στη φωτιά και ψήνουμε για 5 λεπτά, κουνώντας πού και πού το τηγάνι, ώστε να ψηθεί καλά και από την άλλη μεριά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη σοκολατόπιτα να γλιστρήσει μαζί με το χαρτί σε μια πιατέλα, πάντα με τα αχλάδια προς τα πάνω, και ετοιμάζουμε την γκανάς.

Γκανάς: Λιώνουμε τα τρία υλικά μαζί σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας. Απλώνουμε την γκανάς πάνω από τη σοκολατόπιτα, καλύπτοντας και τα αχλάδια. Σερβίρουμε τη σοκολατόπιτα ζεστή ή κρύα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣοκολατόπιτα σιροπιαστή με μπαχαρικάΣοκολατόπιτα σιροπιαστή με μπαχαρικά
20' προετοιμασία
30' τηγάνισμα
Σύνολο: 50'

Υλικά

Μερίδες: 12

Για τη σοκολατόπιτα

Για την γκανάς

Διαδικασία

  1. Για τη σοκολατόπιτα με αχλάδια στο τηγάνι ξεκινάμε και καθαρίζουμε τα αχλάδια, αφαιρούμε τους πυρήνες με τα κουκούτσια και τα κόβουμε στα οχτώ.
  2. Αλείφουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι διαμέτρου 25 εκ. με λίγο βούτυρο.
  3. Τακτοποιούμε τις φέτες αχλαδιού κυκλικά μέσα στο τηγάνι, όσο πιο όμορφα μπορούμε.
  4. Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και τη βάζουμε σε ένα γυάλινο πυρίμαχο ή μεταλλικό μπολ.
  5. Προσθέτουμε τα 80 γρ. βούτυρο.
  6. Τοποθετούμε το μπολ σε μπεν μαρί, δηλαδή το στερεώνουμε στα χείλη μιας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό και την ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
  7. Φροντίζουμε ο πυθμένας του μπολ να μην ακουμπά στην επιφάνεια του νερού.
  8. Μόλις λιώσει η σοκολάτα με το βούτυρο, αποσύρουμε από τη φωτιά και την ανακατεύουμε με τη ζάχαρη και τα αυγά.
  9. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ σε ένα μικρό μπολάκι και τα ρίχνουμε στο μείγμα της σοκολάτας, μαζί με το τζίντζερ (ή την κανέλα).
  10. Ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα.
  11. Αδειάζουμε το μείγμα στο τηγάνι πάνω από τα αχλάδια και το απλώνουμε πολύ προσεκτικά, ώστε να μην κουνηθούν τα αχλάδια από τη θέση τους και περάσει σοκολάτα από κάτω τους.
  12. Ανάβουμε το μάτι στην πιο υψηλή θερμοκρασία για περίπου 1 λεπτό.
  13. Έπειτα χαμηλώνουμε τη φωτιά (στο 1-1 1⁄2, αν η εστία φτάνει μέχρι το 3, ή στο 3 ή 4, αν φτάνει μέχρι το 9), σκεπάζουμε το τηγάνι με ένα καπάκι και μαγειρεύουμε για περίπου 30-35 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι έχει σταθεροποιηθεί η ζύμη στα πλαϊνά και στην επιφάνεια.
  14. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το καπάκι και περνάμε μια σπάτουλα περιφερειακά του γλυκού, για να ξεκολλήσει από το τηγάνι.
  15. Καλύπτουμε την επιφάνεια της σοκολατόπιτας με αντικολλητικό χαρτί και την αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα.
  16. Αφήνουμε τη σοκολατόπιτα να γλιστρήσει πολύ προσεκτικά πίσω στο τηγάνι μαζί με το χαρτί (αυτή τη φορά τα αχλάδια θα είναι στο πάνω μέρος).
  17. Τοποθετούμε ξανά στη φωτιά και ψήνουμε για 5 λεπτά, κουνώντας πού και πού το τηγάνι, ώστε να ψηθεί καλά και από την άλλη μεριά.
  18. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη σοκολατόπιτα να γλιστρήσει μαζί με το χαρτί σε μια πιατέλα, πάντα με τα αχλάδια προς τα πάνω, και ετοιμάζουμε την γκανάς.

Γκανάς

  1. Λιώνουμε τα τρία υλικά μαζί σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας.
  2. Απλώνουμε την γκανάς πάνω από τη σοκολατόπιτα, καλύπτοντας και τα αχλάδια.
  3. Σερβίρουμε τη σοκολατόπιτα ζεστή ή κρύα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 51.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αχλάδι

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Σοκολάτα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών