Ο σεφ φτιάχνει αφρό από την καλά χτυπημένη μανιταρόσουπα, την οποία σερβίρει σε φλιτζάνια, σαν να είναι καφές καπουτσίνο. Έξυπνο, εύκολο και εντυπωσιακό.
40'
προετοιμασία
35' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15'
Υλικά
Μερίδες: 4-6Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τη σούπα «καπουτσίνο» από άγρια μανιτάρια με μπισκότο παρμεζάνας, ξεκινάμε κόβοντας τα πορτομπέλο στα έξι, τις μορχέλες στη μέση και τα βασιλομανίταρα στα τέσσερα.
- Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 30 δευτερόλεπτα, ίσα να σκορπίσει το άρωμά του.
- Ρίχνουμε όλα τα μανιτάρια και σοτάρουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς.
- Προσθέτουμε τη δάφνη και το ζωμό και τον αφήνουμε να πάρει βράση. Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά.
- Πετάμε τη δάφνη και λιώνουμε τη σούπα μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ ή σε δόσεις στον πολυκόφτη.
- Την περνάμε από πολύ ψιλό σουρωτήρι ή σήτα.
- Βάζουμε τη σούπα ξανά στην (καθαρισμένη) κατσαρόλα και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, αλάτι και πιπέρι. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι η σούπα να πάρει βράση, και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αν είναι πολύ πηχτή, αραιώνουμε με λίγο ζεστό ζωμό ή νερό.
Μπισκότα παρμεζάνας
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
- Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνουμε κουταλιές παρμεζάνας και τις βάζουμε στο ταψί, δημιουργώντας δίσκους με διάμετρο 5 εκ. με απόσταση μεταξύ τους.
- Ψήνουμε για 7-8 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Βγάζουμε το ταψί, αφήνουμε λίγα λεπτά τους δίσκους να στερεοποιηθούν και τους ξεκολλάμε.
Σερβίρισμα
- Χτυπάμε τη σούπα με ραβδομπλέντερ για 3-4 λεπτά, μέχρι η επιφάνειά της να αφρίσει.
- Μοιράζουμε σε φλιτζάνια και με ένα κουτάλι προσθέτουμε αφρό από την κατσαρόλα, προσεχτικά. Σερβίρουμε με τα μπισκότα παρμεζάνας.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 152.