Ο σεφ φτιάχνει αφρό από την καλά χτυπημένη μανιταρόσουπα, την οποία σερβίρει σε φλιτζάνια, σαν να είναι καφές καπουτσίνο. Έξυπνο, εύκολο και εντυπωσιακό.

40' προετοιμασία
35' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Κόβουμε τα πορτομπέλο στα έξι, τις μορχέλες στη μέση και τα βασιλομανίταρα στα τέσσερα. Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 30 δευτερόλεπτα, ίσα να σκορπίσει το άρωμά του. Ρίχνουμε όλα τα μανιτάρια και σοτάρουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς.
  2. Προσθέτουμε τη δάφνη και το ζωμό και τον αφήνουμε να πάρει βράση. Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά. Πετάμε τη δάφνη και λιώνουμε τη σούπα μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ ή σε δόσεις στον πολυκόφτη. Την περνάμε από πολύ ψιλό σουρωτήρι ή σήτα.
  3. Βάζουμε τη σούπα ξανά στην (καθαρισμένη) κατσαρόλα και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, αλάτι και πιπέρι. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι η σούπα να πάρει βράση, και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αν είναι πολύ πηχτή, αραιώνουμε με λίγο ζεστό ζωμό ή νερό.
  4. Μπισκότα παρμεζάνας: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα. Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνουμε κουταλιές παρμεζάνας και τις βάζουμε στο ταψί, δημιουργώντας δίσκους με διάμετρο 5 εκ. με απόσταση μεταξύ τους. Ψήνουμε για 7-8 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Βγάζουμε το ταψί, αφήνουμε λίγα λεπτά τους δίσκους να στερεοποιηθούν και τους ξεκολλάμε.
  5. Σερβίρισμα: Χτυπάμε τη σούπα με ραβδομπλέντερ για 3-4 λεπτά, μέχρι η επιφάνειά της να αφρίσει. Μοιράζουμε σε φλιτζάνια και με ένα κουτάλι προσθέτουμε αφρό από την κατσαρόλα, προσεχτικά. Σερβίρουμε με τα μπισκότα παρμεζάνας.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών