20'
προετοιμασία
15' ψήσιμο
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 35'
Υλικά
Τεμάχια: 16 μικρά σουβλάκιαΔιαδικασία
- Για να φτιάξουμε τα σουβλάκια κοτόπουλου με λαδολέμονο μανταρινιού, περνάμε περίπου 2 - 3 κομμάτια από το κρέας (περίπου 50 γρ. συνολικά) σε κάθε καλαμάκι.
- Βάζουμε τα σουβλάκια σε ταψάκι που να τα χωράει σε μονή στρώση, τα περιχύνουμε με το μισό λαδολέμονο, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστούν από 1 έως 4 ώρες.
- Αν στις 4 ώρες δεν τα ψήσουμε, πετάμε τη μαρινάδα, τα αλείφουμε με λίγο λάδι και τα κρατάμε για άλλες 5 ώρες το πολύ.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C.
- Στραγγίζουμε τα σουβλάκια από τη μαρινάδα τους, τα αλείφουμε με λίγο λάδι, τα αλατoπιπερώνουμε και τα ψήνουμε για 14 - 15 λεπτά, αν έχουμε επιλέξει μπούτι, ή για περίπου 10 λεπτά, αν έχουμε πάρει στήθος.
- Κόβουμε ένα κομμάτι από ένα σουβλάκι για να δούμε αν ψή- θηκε σωστά το κρέας - δεν πρέπει να έχει ίχνος αίματος στο εσωτερικό του. Αν χρειαστεί, λοιπόν, ψήνουμε για 1 - 2 λεπτά ακόμη.
- Τα σερβίρουμε σε πιατέλα και τα περιχύνουμε, όπως είναι ζεστά, με το υπόλοιπο λαδολέμονο, για να απορροφήσουν τα αρώματα και να παραμείνουν ζουμερά ακόμη και όταν αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου.
- Πασπαλίζουμε τα σουβλάκια κοτόπουλου με το μπούκοβο και το μαϊντανό και συνοδεύουμε με γιαούρτι στραγγιστό.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 56.