ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΆγρια χόρτα με μάραθο και δυόσμο, γιαχνίΆγρια χόρτα με μάραθο και δυόσμο, γιαχνί
30' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τον πουρέ

Για τα χόρτα

Για τα κρεμμύδια

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα σταμναγκάθια με κρεμμύδια τσιγαριαστά και φάβα από κουκιά, ξεκινάμε προθερμαίνοντας το φούρνο στους 150° C.
  2. Απλώνουμε τα αμύγδαλα σε ένα ρηχό ταψί και τα ψήνουμε για περίπου 12 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  3. Ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.

Πουρές

  1. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα κουκιά, αλάτι και νερό που να τα υπερκαλύπτει κατά 5 εκ. και βράζουμε τα κουκιά σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Τα στραγγίζουμε και κρατάμε το νερό όπου τα βράσαμε στην άκρη.
  3. Ρίχνουμε τα κουκιά στον κάδο του πολυκόφτη που διαθέτουμε, μαζί με το λάδι, το λεμόνι και αλατοπίπερο, και τα χτυπάμε για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να πολτοποιηθούν.
  4. Ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά από το νερό που κρατήσαμε στην άκρη, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι ο πουρές να αποκτήσει την πυκνότητα που επιθυμούμε.

Χόρτα

  1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα χόρτα για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Τα στραγγίζουμε.
  2. Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον, ζεσταίνουμε 60 ml από το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα χόρτα μαζί με το σκόρδο και αλατοπίπερο, για περίπου 3 - 4 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λαδωθούν καλά και να εξατμιστούν τα υγρά τους. Τα αδειάζουμε σε πιατέλα.
  3. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε τα ντοματίνια σε δυνατή φωτιά για περίπου 1 λεπτό, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λαδωθούν καλά.
  4. Σβήνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε τα ντοματίνια για περίπου 2 λεπτά, να μαλακώσουν ελαφρώς.
  5. Σκορπίζουμε ομοιόμορφα τα ντοματίνια, μαζί με το λάδι και το ζουμί που θα έχουν βγάλει, στην πιατέλα με τα χόρτα.

Κρεμμύδια

  1. Αλατίζουμε το κρεμμύδι και το στύβουμε για λίγο με το χέρι μας, να μαλακώσει και να βγάλει το ζουμί του.
  2. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να ροδίσει και να μαλακώσει.
  3. Πασπαλίζουμε με το μπούκοβο, ανακατεύουμε και αδειάζουμε σε μπολ σερβιρίσματος.

Σερβίρισμα

  1. Μοιράζουμε τα χόρτα με τα ντοματίνια στα πιάτα, βάζουμε δίπλα στα χόρτα τον πουρέ κουκιών και τα μελωμένα κρεμμύδια, σκορπίζουμε τα αμύγδαλα και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 120.

Άρθρα και Συνταγές με Όσπρια

Άρθρα και Συνταγές με Χόρτα / Μυρωδικά

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών