ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΡεθεμνιώτικα ντολμαδάκια με ρύζι και αρωματικάΝτολμαδάκια από το Ρέθυμνο με ρύζι, ντομάτα και μυρωδικά

«Τα ντολμαδάκια της κυρίας Κούλας είναι από τα νοστιμότερα που έχω δοκιμάσει», γράφει η δημοσιογράφος του «Γ» Νικολέτα Μακριωνίτου στο οδοιπορικό του περιοδικού για τα καφενεία της Κρήτης. «Τα φροντίζει και τα περιποιείται, προσθέτοντας στη γέμιση μπόλικα λαχανικά. Για την ακρίβεια διευκρινίζει ότι προσθέτει ό,τι λαχανικό βρει στο ψυγείο της και το ίδιο προτείνει να κάνουμε κι εμείς, αντικαθιστώντας αυτά που βάζει εκείνη και προσθέτοντας άλλα διαφορετικά ή απλώς παραλείποντας εντελώς κάποια άλλα. Τα ντολμαδάκια της, τα σερβίρει με ένα πιατάκι δικό της ανθόγαλα, που τους ταιριάζει πολύ».

40' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20'

Υλικά

Κομμάτια: 80 μικρά ντολμαδάκια

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα ντολμαδάκια με κιμά, ξεκινάμε βάζοντας το μισό λάδι να ζεσταθεί σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά τον κιμά με τα κρεμμύδια, μέχρι να τραβήξουν τα υγρά τους, για περίπου 10 λεπτά.
  2. Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα λαχανικά εκτός από την ντομάτα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 10 λεπτά.
  3. Ρίχνουμε και την ντομάτα στο τηγάνι κι αφήνουμε 10 λεπτά ακόμα, να τραβήξει κι αυτή τα υγρά της.
  4. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ρύζι, αλατοπίπερο, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά κι ανακατεύουμε καλά τη γέμιση.
  5. Σε μια επίπεδη επιφάνεια απλώνουμε ένα ένα τα αμπελόφυλλα και βάζουμε στο κέντρο τους 1-2 κουτ. γλυκού από τη γέμιση.
  6. Διπλώνουμε την κορυφή και τις δύο άκρες του φύλλου σε φάκελο και τυλίγουμε σε ρολάκι. Επειδή το ρύζι με το μαγείρεμα θα φουσκώσει, προσέχουμε να μην τυλίξουμε πάρα πολύ σφιχτά το ντολμαδάκι. Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση.
  7. Σε μια μεγάλη και ρηχή κατσαρόλα στρώνουμε μερικά αμπελόφυλλα – τα σκισμένα ή τα πιο μεγάλα και μεστά– σε 2 στρώσεις, ώστε να καλύψουν καλά τον πυθμένα. Τακτοποιούμε όμορφα τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα, το ένα δίπλα στο άλλο και μετά σε στρώσεις.
  8. Σκεπάζουμε τα ντολμαδάκια με ένα πιάτο, βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 1 κρασοπότηρο νερό. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε το μάτι και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά σε πάρα πολύ χαμηλή φωτιά, ίσα ίσα να κοχλάζει ελαφρά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 208.

Άρθρα και Συνταγές με Ανάμεικτος κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών