Η Σεβγή Τσολάκ Αλή είναι Ελληνίδα μουσουλμάνα από τη Ρούσσα Σουφλίου και μετά από σπουδές μαγειρικής για δύο χρόνια εργάζεται στο εστιατόριο Αλμύρα στα Δίκελλα Αλεξανδρούπολης. Η Σεβγή ανήκει στη νέα γενιά Πομάκων που ξεπέρασε το εμπόδιο της γλώσσας – αν και δύσκολα και χωρίς ουσιαστική στήριξη από το ελληνικό κράτος–, έμαθε τα ελληνικά, τα οποία εύχεται να ξεκινούσαν να τα μάθαιναν στο σχολείο ήδη από το Δημοτικό, και έχει ανοίξει τα δικά της φτερά. Το ταρατόρ που επέλεξε να ετοιμάσει για το πασχαλινό τραπέζι που στήσαμε στο Δέλτα του Έβρου, είναι μια συνταγή που έμαθε από τη μητέρα της Χαφιζέ και τη γιαγιά της Χατζιτζέ και τρώγεται κάθε στιγμή της ημέρας και όλο τον χρόνο, ιδιαίτερα όμως την άνοιξη, με το φρέσκο γιαούρτι.
10'
προετοιμασία
Σύνολο: 10'
Υλικά
Μερίδες: 6-8Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε την κρύα σούπα με γιαούρτι, σκόρδο, αγγούρι και καρύδια σε ένα μέτριο μπολ χτυπάμε με το σύρμα το γιαούρτι με το νερό μέχρι να αραιώσει.
- Προσθέτουμε το αγγούρι, το σκόρδο, τον άνηθο, το ελαιόλαδο, τον χυμό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
- Μοιράζουμε σε μπολάκια και σε καθένα βάζουμε από λίγα καρύδια και 2-3 λεπτές φέτες γουλί (αν το χρησιμοποιήσουμε).
- Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 205.