30'
προετοιμασία
45' ψήσιμο
30'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 45'
Υλικά
Μερίδες: 8Για τη ζύμη της βάσης*
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Βάση
- Για την τάρτα με κρεμμύδια και ξινομυζήθρα ξεκινάμε με τη βάση. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το βάζουμε σε ένα ταψί και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
- Με τα δάχτυλα τρίβουμε το αλεύρι με το λάδι, έτσι ώστε να αποκτήσουμε μια θρυμματιστή, ψιχουλιαστή ζύμη.
- Προσθέτουμε το γάλα, το αυγό και το αλάτι και δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί ελαφρώς. Δεν επιμένουμε στο ζύμωμα.
- Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Γέμιση
- Βάζουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια σε μια μέτρια κατσαρόλα (με βαρύ κατά προτίμηση πάτο) και τα αχνίζουμε για περίπου 5 λεπτά χωρίς νερό ή λάδι, σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαραθούν και να αρχίσουν να γυαλίζουν.
- Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε για 6 - 7 λεπτά στην ίδια φωτιά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
- Μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε την ξινομυζήθρα.
- Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε και τον άνηθο και ανακατεύουμε καλά.
- Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ελαφρώς για 2 - 3 λεπτά.
- Ρίχνουμε τα αυγά και ανακατεύουμε.
Τάρτα
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
- Σε μια λαδωμένη στρογγυλή ταρτιέρα με διάμετρο 26 εκ. απλώνουμε τη ζύμη με τα δάχτυλά μας, καλύπτοντας τόσο τον πυθμένα όσο και τα τοιχώματα του σκεύους. Κόβουμε με ένα μαχαίρι κομμάτια ζύμης που εξέχουν από τα τοιχώματα της φόρμας.
- Τρυπάμε τη ζύμη με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία και την ψήνουμε άδεια, για 10 λεπτά.
- Την αφήνουμε να κρυώσει.
- Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180° C.
- Γεμίζουμε την άδεια τάρτα με το μείγμα της γέμισης, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με την παρμεζάνα και το μαυροκούκι (ή το απλό σουσάμι) και ψήνουμε την τάρτα για 30 - 35 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσει ελαφρώς η επιφάνεια.
- Τη σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.
Μυστικά
Αν θέλουμε να αποφύγουμε τον κόπο της ετοιμασίας ζύμης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμη ζύμη κουρού που θα βρούμε στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ, σε συσκευασίες των 600 γρ. Χρησιμοποιούμε το ένα από τα δύο φύλλα που συνήθως περιέχει η συσκευασία και διατηρούμε το άλλο στην κατάψυξη, καλά σκεπασμένο για επόμενη χρήση.
Τα κρεμμύδια δίνουν τον τόνο και τα υπόλοιπα υλικά ακολουθούν σε ένα ωραίο κρασί από Tempranillo, τόσο στην ερυθρή όσο και στη ροζέ εκδοχή του.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 44.