ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤάρτα με αγκινάρες, ξινομυζήθρα και γιαούρτιΤάρτα με αγκινάρες, ξινομυζήθρα και γιαούρτι
1 ώρα προετοιμασία
25' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 25'

Υλικά

Μερίδες: για 1 τάρτα 28 εκ.

Για τη γέμιση

Διαδικασία

  1. Για την Τάρτα με ουζάτες αγκινάρες, δυόσμο και μείγμα από φρέσκια και ξερή μυζήθρα ξεκινάμε και Ετοιμάζουμε τη ζύμη μπριζέ και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
  2. Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φω- τιά ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ό- ταν ζεσταθεί λίγο προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε για περίπου 6 λεπτά.
  3. Σουρώνουμε τις αγκινάρες, τις στεγνώνουμε και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το κρεμμύδι.
  4. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμη 4 λεπτά και σβήνουμε με το ούζο.
  5. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε 70 ml νερό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα για 6 - 7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο οι αγκινάρες, αλλά να κρατάνε αρκετά.
  6. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, με τρυπητή κουτάλα τραβάμε τις αγκινάρες και τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.
  7. Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με τα κρεμμυδάκια το δυόσμο, τα αυγά, την ξερή μυζήθρα και ανακατεύουμε.
  8. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
  9. Σε μια λαδωμένη στρογγυλή ταρτιέρα με διάμετρο 24 εκ. απλώνουμε τη ζύμη με τα δάχτυλά μας, καλύπτοντας τόσο τον πυθμένα όσο και τα τοιχώματα του σκεύους.
  10. Κόβουμε με ένα μαχαίρι κομμάτια ζύμης που εξέχουν από τα τοιχώματα.
  11. Τρυπάμε τη ζύμη με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία και την ψήνουμε άδεια, για 10 λεπτά.
  12. Την αφήνουμε να κρυώσει και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180° C.
  13. Στρώνουμε το μείγμα από την κατσαρόλα στην τάρτα και βάζου- με από πάνω τις αγκινάρες με τέτοιον τρόπο ώστε όσο γίνεται η μία φέτα να ανεβαίνει κάπως στην άλλη.
  14. Τέλος βάζουμε με μικρές κουταλιές το τυρί που θα χρησιμοποιήσουμε σε μικρές αποστάσεις.
  15. Πασπαλίζουμε με το μαυροκούκι και ψήνουμε σε για 20 -25 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Δεν μας εφταναν οι αγκινάρες, ήρθε και το ούζο να περιπλέξει την κατάσταση. Δοκιμάστε ένα έντονα βαρελάτο Chardonnay...

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 60.

Άρθρα και Συνταγές με Αγκινάρες

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών