
1 ώρα
προετοιμασία
25' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 25'
Υλικά
Μερίδες: για 1 τάρτα 28 εκ.Για τη γέμιση
Διαδικασία
- Για την Τάρτα με ουζάτες αγκινάρες, δυόσμο και μείγμα από φρέσκια και ξερή μυζήθρα ξεκινάμε και Ετοιμάζουμε τη ζύμη μπριζέ και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
- Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φω- τιά ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ό- ταν ζεσταθεί λίγο προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε για περίπου 6 λεπτά.
- Σουρώνουμε τις αγκινάρες, τις στεγνώνουμε και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το κρεμμύδι.
- Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμη 4 λεπτά και σβήνουμε με το ούζο.
- Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε 70 ml νερό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα για 6 - 7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο οι αγκινάρες, αλλά να κρατάνε αρκετά.
- Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, με τρυπητή κουτάλα τραβάμε τις αγκινάρες και τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.
- Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με τα κρεμμυδάκια το δυόσμο, τα αυγά, την ξερή μυζήθρα και ανακατεύουμε.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
- Σε μια λαδωμένη στρογγυλή ταρτιέρα με διάμετρο 24 εκ. απλώνουμε τη ζύμη με τα δάχτυλά μας, καλύπτοντας τόσο τον πυθμένα όσο και τα τοιχώματα του σκεύους.
- Κόβουμε με ένα μαχαίρι κομμάτια ζύμης που εξέχουν από τα τοιχώματα.
- Τρυπάμε τη ζύμη με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία και την ψήνουμε άδεια, για 10 λεπτά.
- Την αφήνουμε να κρυώσει και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180° C.
- Στρώνουμε το μείγμα από την κατσαρόλα στην τάρτα και βάζου- με από πάνω τις αγκινάρες με τέτοιον τρόπο ώστε όσο γίνεται η μία φέτα να ανεβαίνει κάπως στην άλλη.
- Τέλος βάζουμε με μικρές κουταλιές το τυρί που θα χρησιμοποιήσουμε σε μικρές αποστάσεις.
- Πασπαλίζουμε με το μαυροκούκι και ψήνουμε σε για 20 -25 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Δεν μας εφταναν οι αγκινάρες, ήρθε και το ούζο να περιπλέξει την κατάσταση. Δοκιμάστε ένα έντονα βαρελάτο Chardonnay...
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 60.