
Υλικά
Μερίδες: 6Για τη ζύμη
Για την γέμιση
Διαδικασία
Ζύμη
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα δύο ειδών άλευρα, κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το βούτυρο, την μαγιά, το αλάτι, την ζάχαρη και το κρύο νερό.
- Ζυμώνουμε με το χέρι ή με το μίξερ μέχρι να γίνει μια ψιχουλιαστή ζύμη την οποία δουλεύουμε με το χέρι μας μέχρι να γίνει ομοιογενής και μαλακή.
- Αν είναι απαραίτητο ρίχνουμε ακόμα λίγο νερό ώστε να δουλευτεί πιο καλά.
- Την σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να ετοιμάσουμε την γέμιση.
- Μόλις η ζύμη φουσκώσει πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι μια λεία επιφάνεια.
- Ακουμπάμε επάνω την ζύμη και ανοίγουμε ένα φύλλο σε σχήμα οβάλ περίπου πάχους 1 εκ.
Γέμιση
- Τοποθετούμε στο κέντρο του φύλλου τα φιλέτα του σολομού, αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε από πάνω το βούτυρο κομμένο σε μικρούς κύβους.
- Πασπαλίζουμε με τον άνηθο.
- Βρέχουμε τις άκρες των δακτύλων μας και σκεπάζουμε με τη μια πλευρά της ζύμης την άλλη, ώστε να κλείσει το περιεχόμενο μέσα.
- Διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα και τις πιέζουμε με ένα πηρούνι ώστε να μην μας ανοίξουν.
- Το σχήμα μοιάζει με μακρόστενη φρατζόλα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.
- Λαδώνουμε ένα ταψί και βάζουμε μέσα την τάρτα, την σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Ψήνουμε αρχικά στους 200° C για 15 λεπτά και αμέσως μετά χαμηλώνουμε στους 150° C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 50 λεπτά ακόμα.
- Οταν τη βγάλουμε από τον φούρνο την σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
- Την κόβουμε καθέτως σε μέτρια κομμάτια και σερβίρουμε αμέσως.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 20.