20' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
20' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 10 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Πλένουμε καλά τα σύκα χωρίς να τα ξεφλουδίσουμε.
  2. Τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν και τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.
  3. Κόβουμε το καθένα στα 4 και τα βάζουμε σε ένα φαρδύ τηγάνι.
  4. Προσθέτουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη.
  5. Τοποθετούμε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε τα σύκα να καραμελώσουν, προσέχοντας να μην λιώσουν.
  6. Στο ενδιάμεσο τα γυρνάμε μερικές φορές με μια ξύλινη κουτάλα, προσέχοντας να μην τα τραυματίσουμε.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° – 200° C και βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα.
  8. Αδειάζουμε τα σύκα στην ταρτιέρα και τα σκεπάζουμε με τη σφολιάτα.
  9. Τρυπάμε τη σφολιάτα σε πολλά σημεία με ένα πιρούνι.
  10. Ψήνουμε την τάρτα στις αντιστάσεις (πάνω-κάτω) του φούρνου για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  11. Τη βγάζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά.
  12. Περνάμε περιμετρικά ένα μαχαίρι, ξεκολλώντας το φύλλο από τα τοιχώματα και την αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα.

Αυτή η τάρτα είναι καλύτερο να φαγωθεί την ίδια μέρα.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών