20'
προετοιμασία
30' μαγείρεμα
20'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 10'
Υλικά
Μερίδες: 6Διαδικασία
- Πλένουμε καλά τα σύκα χωρίς να τα ξεφλουδίσουμε.
- Τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν και τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.
- Κόβουμε το καθένα στα 4 και τα βάζουμε σε ένα φαρδύ τηγάνι.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη.
- Τοποθετούμε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε τα σύκα να καραμελώσουν, προσέχοντας να μην λιώσουν.
- Στο ενδιάμεσο τα γυρνάμε μερικές φορές με μια ξύλινη κουτάλα, προσέχοντας να μην τα τραυματίσουμε.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° – 200° C και βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα.
- Αδειάζουμε τα σύκα στην ταρτιέρα και τα σκεπάζουμε με τη σφολιάτα.
- Τρυπάμε τη σφολιάτα σε πολλά σημεία με ένα πιρούνι.
- Ψήνουμε την τάρτα στις αντιστάσεις (πάνω-κάτω) του φούρνου για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
- Τη βγάζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά.
- Περνάμε περιμετρικά ένα μαχαίρι, ξεκολλώντας το φύλλο από τα τοιχώματα και την αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα.
Μυστικά
Αυτή η τάρτα είναι καλύτερο να φαγωθεί την ίδια μέρα.