1 ώρα προετοιμασία
50' μαγείρεμα
4 ώρες και 30' αναμονή
Σύνολο: 6 ώρες και 20 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 8

Για την τάρτα

Για την γέμιση

Για το παγωτό παρμεζάνα

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Παγωτό παρμεζάνα

  1. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε 200 ml από την κρέμα γάλακτος με 150 γρ. από την παρμεζάνα.
  2. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το τυρί. Αποσύρουμε.
  3. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.
  4. Προσθέτουμε την υπόλοιπη κρέμα στη μαρέγκα και ανακατεύουμε με σπάτουλα.
  5. Ρίχνουμε στο κατσαρολάκι την υπόλοιπη παρμεζάνα και ανακατεύουμε.
  6. Ενώνουμε τη μαρέγκα με την κρέμα τυριού ανακατεύοντας με σπάτουλα, με απαλές κινήσεις.
  7. Αδειάζουμε το μείγμα σε αεροστεγές δοχείο και το βάζουμε στην κατάψυξη για 4 ώρες. Στη συνέχεια μεταφέρουμε το παγωμένο μείγμα σε παγωτομηχανή και φτιάχνουμε το παγωτό σύμφωνα με τις οδηγίες της. Διαφορετικά, συνεχίζουμε το πάγωμα για άλλες 4 ώρες, ανακατεύοντας με το σύρμα έντονα κάθε 2 ώρες.

Βάση

  1. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας και το αλείφουμε με το βούτυρο, αφήνοντας ένα περιθώριο 2,5 εκ. περιμετρικά.
  2. Πασπαλίζουμε με το τυρί και διπλώνουμε το φύλλο στη μέση. Το πασπαλίζουμε με αλεύρι και το ανοίγουμε με τον πλάστη σε στρογγυλό φύλλο περίπου 26 εκ. ή λίγο μεγαλύτερο από τη διάμετρο του τηγανιού που θα χρησιμοποιήσουμε.
  3. Στρώνουμε το φύλλο σε μεμβράνη, το σκεπάζουμε πάλι με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.

Γέμιση

  1. Ξεφλουδίζουμε τα κοκκάρια, φροντίζοντας να μην κόψουμε εντελώς και σε βάθος τις άκρες, για να μη διαλυθούν.
  2. Τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 20 λεπτά και τα στραγγίζουμε.
  3. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι περίπου 24-25 εκ., που να μπαίνει και στον φούρνο, ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κοκκάρια και τα σκόρδα για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να ροδίσουν.
  4. Προσθέτουμε τα καρότα και το παντζάρι και σοτάρουμε για 5 λεπτά.
  5. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να λιώσει και τα υλικά να καραμελώσουν λίγο.
  6. Ρίχνουμε το λεμόνι, το νερό, το θυμάρι, αλατοπίπερο, και μαγειρεύουμε για 7-8 λεπτά, μέχρι να γίνουν τα κοκκάρια. Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.

Τάρτα

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190° C.
  2. Τακτοποιούμε τα υλικά στο τηγάνι για να είναι ομοιόμορφα απλωμένα και τα σκεπάζουμε με τη σφολιάτα. Γυρίζουμε τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα, στα τοιχώματα του τηγανιού, καλύπτοντας τη γέμιση.
  3. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το φύλλο.
  4. Ξεφουρνίζουμε την τάρτα, την αφήνουμε για 10 λεπτά και με ένα μαχαίρι ξεκολλάμε τη ζύμη από τα τοιχώματα.
  5. Σκεπάζουμε το τηγάνι με μια πιατέλα και αναποδογυρίζουμε με κοφτή και προσεκτική κίνηση. Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει.
  6. Σερβίρουμε την τάρτα με το προσούτο και το παγωτό παρμεζάνα, το οποίο ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Μυστικά

Εναλλακτικά, συνοδεύουμε την τάρτα με γιαούρτι ή γαλοτύρι. Πέρα από πρώτο πιάτο, μπορούμε να σερβίρουμε την τάρτα ως συνοδευτικό σε ψητό κρέας, περιχύνοντας τη με τα υγρά του ψησίματος – σε αυτή την περίπτωση παραλείπουμε το παγωτό, τα τυριά και το προσούτο.

Ένα τόσο δουλεμένο και πρωτότυπο πιάτο δικαιούται φυσαλίδες στο ποτήρι από ένα ημίξηρο αφρώδες.

Συνταγές με Καρότα

Συνταγές με Κρέμα Γάλακτος

Συνταγές με Τυρί

Συνταγές για Σνακ

Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών