Σε όσα σπίτια και μαγαζιά μπήκαμε στη Λέσβο, όλοι ήθελαν να μας προσφέρουν ένα τέτοιο μυρωδάτο κεφτεδάκι. Εχουν διάφορες ονομασίες ανάλογα με την περιοχή: αλλού μας τα είπαν λουλούδια, αλλού ανθούς, αλλού τηγανητέλια και κολοκυθοκεφτέδες. Από μέρος σε μέρος η συνταγή διαφοροποιείται. Αυτή είναι η εκδοχή της κυρίας Μαρίας Μακρή, έτσι όπως την ετοιμάζει και στο εστιατόριο «Μπαλουχανάς» στο Πέραμα.
30'
προετοιμασία
20' τηγάνισμα
Σύνολο: 50'
Υλικά
Τεμάχια: 20 τμχ.Διαδικασία
- Για τα τηγανητέλια γερακιώτικα ξεκινάμε και στύβουμε τα κολοκυθάκια με τα χέρια μας για να βγάλουν τα υγρά τους και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε τους ανθούς, τα μυρωδικά, τη μυζήθρα και τα αυγά και ανακατεύουμε ελαφρώς να αναμειχθούν.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το αλεύρι σιγά-σιγά και προσπαθούμε να φτιάξουμε έναν πηχτό χυλό, που να στέκεται πάνω στο κουτάλι.
- Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νεράκι ή αλεύρι για να διορθώσουμε την πυκνότητα.
- Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο, περίπου 3 εκ. από τον πάτο, και το αφήνουμε να ζεσταθεί πολύ καλά.
- Με ένα κουτάλι παίρνουμε από το μείγμα και το ρίχνουμε στο καυτό λάδι, τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν από τη μία πλευρά για περίπου 2 λεπτά και τους γυρίζουμε από την άλλη.
- Τους βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε να στραγγίξουν σε ένα πιάτο με χαρτί.
Μυστικά
Στη συγκεκριμένη συνταγή μπορούμε να βάλουμε αντί μυζήθρας μυτιληνιά φέτα ή λαδοτύρι ή μια ωραία νησιώτικη ώριμη γραβιέρα. Αν δεν βρούμε ανθούς, μπορούμε να τους παραλείψουμε. Λίγα λόγια για τη συνταγή : Καταπληκτικά κεφτεδάκια, από το αφιέρωμα στην κουζίνα της Μυτιλήνης, με κολοκυθάκια και τους ανθούς τους, μυρωδικά και τριμμένο τυρί. Μια αυθεντική συνταγή όπως μας την έφτιαξε η κυρία Μαρία Μακρή από το εστιατόριο «Μπαλουχανάς» στο Πέραμα Λέσβου.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 99.