ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑρνάκι φρικασέΑρνάκι φρικασέ«Το κατσικάκι με τις τηγανητές πατάτες είναι για μένα ατόφια η θύμηση της Κυριακής του Πάσχα», λέει η Αντωνία Ζάρπα, που μας ετοίμασε τη συνταγή. «Δεν ξέρω πώς ακριβώς το έκανε η γιαγιά μου, ξέρω όμως πως ξύπναγε πρωί και το σιγομαγείρευε και, ενώ δεν έτρωγα κατσίκι, θυμάμαι να γλείφω τα δάχτυλά μου». Το «μαυρισμένο» αλεύρι είναι στην ουσία αλεύρι καβουρδισμένο που ρίχνει η Αντωνία στο τέλος του μαγειρέματος, για να βοηθήσει τη σάλτσα να χυλώσει και να δέσει.

30' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 30'

Υλικά

Μερίδες: 8

Για το κατσικάκι

Για τις πατάτες

Διαδικασία

Κατσικάκι

  1. Για το Τηνιακό κατσικάκι ασπρογιάχνι με πατάτες τηγανητές, πλένουμε καλά τα κομμάτια του κατσικιού και τα βάζουμε για 15 λεπτά σε μεγάλη λεκάνη με κρύο νερό που να τα καλύπτει καλά, έτσι ώστε να φύγει το αίμα.
  2. Τα ξεπλένουμε και τα αφήνουμε για μερικά λεπτά σε σουρωτήρι, για να φύγουν τα πολλά υγρά.
  3. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το ελαιόλαδο και αχνίζουμε το κατσίκι με κλειστό καπάκι για περίπου 40 λεπτά.
  4. Δεν θέλουμε το κρέας να ροδίσει πολύ, αλλά να κρατήσει τα υγρά του και να «βράσει» μέσα σε αυτά - εξ ου και «ασπρογιάχνι».
  5. Προσθέτουμε ζεστό νερό τόσο ώστε να καλύπτει το κρέας και σιγοβράζουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας (αν είναι πολύ τρυφερό, μπορεί να χρειαστεί λιγότερο χρόνο).
  6. Ζεσταίνουμε καλά ένα σκέτο αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε το αλεύρι.
  7. Το αφήνουμε να καβουρδιστεί για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να πάρει ανοιχτό καστανό χρώμα και να σκορπίσει ένα ευχάριστο άρωμα.
  8. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το καβουρδισμένο αλεύρι, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να χυλώσει η σάλτσα.
  9. Προσθέτουμε το θυμάρι, τη ρίγανη και αλατοπίπερο.

Πατάτες

  1. Βράζουμε τις πατάτες σε άφθονο αλατισμένο νερό για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, και τις στραγγίζουμε καλά.
  2. Τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια και τηγανίζουμε, σε δόσεις, σε ένα βαθύ σκεύος με μπόλικο ελαιόλαδο, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
  3. Στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας, βάζουμε σε μεγάλο μπολ, περιχύνουμε με λίγο από το ζουμί της κατσαρόλας, ρίχνουμε αλάτι και ρίγανη και ανακατεύουμε απαλά.
  4. Σερβίρουμε το κατσικάκι με το ζουμί του και συνοδεύουμε με τις αρτυμένες τηγανητές πατάτες.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 144.

Άρθρα και Συνταγές με Κατσίκι

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών