ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΦάβα με ψητά κρεμμύδιαΦάβα με ψητά κρεμμύδια Από μαστίχες Έλμα και καραμέλες βουτύρου μέχρι φακούς τσέπης και απορρυπαντικό ρούχων σε σκόνη πουλάνε στην Καλή Καρδιά. Η κ. Σοφία Οικονομίδη μαγειρεύει πίσω από το τεζάκι, στον καφενέ που διατηρεί με τον αδελφό της Μιχάλη Οικονομίδη στα Θολάρια της Αμοργού. Το μενού έχει λίγα και καλά, ανάμεσά τους και το φάβα. «Το καλό φάβα είναι ψούμενο (καλόβραστο δηλαδή). Θέλει αργό μαγείρεμα και λίγο λίγο να προσθέτεις το νερό, μόνο όταν και όσο χρειάζεται. Με το γρήγορα μαγείρεμα το φάβα ανοστίζει», μας λέει. Στο νησί το συνοδεύουν απαραιτήτως με σαλάτα ή χόρτα και με κάτι αλμυρό, όπως ελιές ή σαρδέλες.

10' προετοιμασία
40' τηγάνισμα
Σύνολο: 50'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το αμοργιανό φάβα βάζουμε τη φάβα με το 1 λίτρο κρύο νερό σε μια κατσαρόλα (όχι χύτρα) και αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
  2. Όταν αρχίσει να φουσκώνει, ξαφρίζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  3. Ανακατεύουμε συχνά με μια ξύλινη κουτάλα και έχουμε δίπλα μια κατσαρόλα με νερό καυτό, για να συμπληρώνουμε κάθε που το φάβα κοντεύει να στεγνώσει.
  4. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα κι όταν δούμε ότι μαλακώνει και σκάει, αρχίζουμε και το τρίβουμε με την κουτάλα στα τοιχώματα.
  5. Δεν το περνάμε από τον μύλο ή από το μπλέντερ, αλλά το χοντρολιώνουμε μέσα στην κατσαρόλα, επίμονα με την κουτάλα.
  6. Υπολογίζουμε περίπου 40 λεπτά για να γίνει το φάβα (ανάλογα με το πόσο καλό- βραστο είναι).
  7. Στο τέλος προσθέτουμε αλάτι, ανακατεύουμε και το σερβίρουμε είτε ζεστό είτε κρύο, μαζί με ξερό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες, λεμόνι και ελαιόλαδο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 158.

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές με Φάβα

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών