ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚουρκουμπίνια φούρνουΚουρκουμπίνια φούρνου Τουλούμπες φτιάχνουν σε όλη την Ελλάδα, όμως, στη Θεσσαλονίκη ήταν πάντα πολύ πιο διαδεδομένες ως κέρασμα, προφανώς λόγω της εγγύτητάς της με την Κωνσταντινούπολη και των επιρροών που δέχθηκε από τη βυζαντινή, την πολίτικη και την οθωμανική κουζίνα. Η λέξη είναι τουρκική. Τουλούμπες βέβαια και άλλα παρόμοια γλυκά, δηλαδή ζυμάρια που τηγανίζονται σε λάδι και έπειτα σιροπιάζονται, συναντάμε και αλλού στη λεκάνη της Μεσογείου, στη Μέση Ανατολή, στο Ίράν, στη Βόρεια Αφρική, μέχρι και στην Ίνδία. Στον μουσουλμανικό κόσμο τις φτιάχνουν και τις τρώνε κατά το ραμαζάνι. Παρόμοια είναι και τα ισπανικά churros.

 

20' προετοιμασία
25' μαγείρεμα
Σύνολο: 45'

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Για τα τουλουμπάκια

Για το σιρόπι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα τουλουμπάκια, ξεκινάμε φτιάχνοντας το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και, αφού πάρουν μία βράση, κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι.
  2. Ανακατεύουμε να διαλυθεί και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Τουλουμπάκια

  1. Σε ένα άλλο κατσαρόλακι ζεσταίνουμε το νερό με το λάδι, τη ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να πάρουν βράση.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας έντονα με μια κουτάλα μέχρι να γίνει ένα ζυμαράκι.
  3. Επαναφέρουμε το κατσαρολάκι στη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για περίπου μισό λεπτό, ώστε να ψηθεί καλά το αλεύρι.
  4. Αδειάζουμε το ζυμαράκι στο μίξερ και το ανακατεύουμε με το φτερό μέχρι να κρυώσει λίγο.
  5. Σε ένα μπολάκι χτυπάμε ελαφρώς τα αυγά και τα ρίχνουμε σταδιακά στο ζυμάρι, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
  6. Αφού απορροφηθούν και γίνει μια μαλακή και κάπως ρευστή ζύμη, τη μεταφέρουμε σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με μύτη οδοντωτή.
  7. Σε ένα τηγάνι βάζουμε αρκετό σπορέλαιο και, αφού ζεσταθεί καλά, σχηματίζουμε με το κορνέ τουλουμπάκια ως εξής: Πλησιάζουμε τη μύτη της σακούλας στην επιφάνεια του λαδιού, πιέζουμε να βγει λίγη ζύμη και, όταν φτάσει στο μήκος που επιθυμούμε, την κόβουμε με ένα ψαλίδι, να πέσει το τουλουμπάκι στο λάδι.
  8. Αφού τα τηγανίσουμε και ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί, να στραγγίξουν.
  9. Έπειτα, τα ρίχνουμε στο κατσαρολάκι με το κρύο σιρόπι και τα γυρνάμε να σιροπιαστούν καλά, για περίπου 10 δευτερόλεπτα.
  10. Βγάζουμε τα τουλουμπάκια ξανά με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε πιατέλα. Διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 204.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών