30'
προετοιμασία
20' τηγάνισμα
30'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 20'
Υλικά
Τεμάχια: 30 - 40Για τα τσούρος
Για τη σάλτσα σοκολάτας
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε churros, σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, το βούτυρο, το αλάτι, τη ζάχαρη και την κανέλα και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και το μείγμα να αρχίσει να κοχλάζει.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε στην κατσαρόλα το αλεύρι. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για 2-3 λεπτά, μέχρι να ξεκολλήσει η ζύμη από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και να μαζευτεί σε μπάλα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη ζύμη να κρυώσει.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη στο μπολ του μίξερ και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, χτυπώντας μέχρι να ενσωματωθούν στη ζύμη. Βάζουμε τη ζύμη σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με κορνέ-αστέρι. Αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη σάλτσα σοκολάτας: Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρολάκι και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να σχηματιστεί μια λεία κρέμα. Την αδειάζουμε σε μπολ σερβιρίσματος.
- Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι τόσο λάδι ώστε να καλύψει τα 2/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και, πιέζοντας τη σακούλα ζαχαροπλαστικής, ρίχνουμε στο καυτό λάδι μακρόστενα ζυμαράκια, μήκους περίπου 10 εκ.
- Τα τηγανίζουμε για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα.
- Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας, να στραγγίξουν από τα περιττά λάδια.
- Σε ένα πιάτο ανακατεύουμε λίγη ζάχαρη με λίγη κανέλα (αν θέλουμε) και ρολάρουμε τα τσούρος, μέχρι να καλυφθούν.
- Τα βάζουμε σε πιατέλα και τα σερβίρουμε, όσο είναι ακόμη ζεστά, με τη σάλτσα σοκολάτας.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 44.