ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣοκολατένια βάφλαΣοκολατένια βάφλα Για τη συνταγή θα χρειαστούμε βαφλιέρα, για να αποκτήσουν οι βάφλες μας το χαρακτηριστικό «τρισδιάστατο» σχήμα τους. Αν δεν έχουμε την ειδική συσκευή, μπορούμε να προμηθευτούμε έτοιμες βάφλες είτε από το εμπόριο (ακολουθώντας τις οδηγίες για το ζέσταμά τους, που αναγράφονται στη συσκευασία τους) είτε από ανάλογο κατάστημα που τις ετοιμάζει.

1 ώρα προετοιμασία
30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τις βάφλες

Για την κρέμα γαλακτομπούρεκου

Για το σιρόπι μελιού

Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Διαδικασία

Βάφλες

  1. Για να φτιάξουμε την «τούρτα» από βάφλες με κρέμα γαλακτομπούρεκο και σιρόπι μελιού, ξεκινάμε και σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, 1 κουτ. σούπας από τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, το γάλα και το βούτυρο.
  2. Σε άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν απαλό υποκίτρινο χρώμα. Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε.
  3. Αδειάζουμε το μείγμα αυγών στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε με ελαστική σπάτουλα, μέχρι να φτιάξουμε ένα λείο, ομοιογενές μείγμα. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 5 λεπτά.
  4. Προθερμαίνουμε τη βαφλιέρα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και την αλείφουμε ελάχιστα με λάδι ή την ψεκάζουμε με λιπαρή ουσία.
  5. Ρίχνουμε στην καυτή βαφλιέρα το 1/3 του μείγματος που ετοιμάσαμε και ψήνουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
  6. Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα, φτιάχνοντας συνολικά 3 βάφλες. Τις αφήνουμε κατά μέρος.

Κρέμα γαλακτομπούρεκου

  1. Σε μια μικρή κατσαρόλα, εκτός φωτιάς, ρίχνουμε το γάλα, τη ζάχαρη, το ξύσμα και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
  2. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ζεσταίνουμε το μείγμα, ανακατεύοντας συνεχώς για να διαλυθούν τυχόν σβόλοι, μέχρι η κρέμα να αρχίσει να κοχλάζει και να πήζει.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε κάθε 2-3 λεπτά, προσθέτοντας κάθε φορά και από λίγο βούτυρο, μέχρι να το ρίξουμε όλο και να λιώσει.
  4. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει λίγο.

Σιρόπι μελιού

  1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά και τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 1-2 λεπτά, από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός, μέχρι η ζάχαρη να λιώσει τελείως.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ξαφρίζουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει τελείως.

Συναρμολόγηση

  1. Σε μια στρογγυλή πιατέλα βάζουμε τη μία βάφλα και την περιχύνουμε με σιρόπι, μέχρι να βραχεί καλά. Από πάνω απλώνουμε τη μισή κρέμα γαλακτομπούρεκου και ισιώνουμε την επιφάνεια με σπάτουλα.
  2. Σκεπάζουμε με τη δεύτερη βάφλα, την οποία ραντίζουμε επίσης με σιρόπι μελιού, μέχρι να βραχεί καλά. Την καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα γαλακτομπούρεκου και ισιώνουμε την επιφάνεια.
  3. Τέλος, σκεπάζουμε με την τρίτη βάφλα, επίσης ραντισμένη με σιρόπι μελιού, αυτή τη φορά πιο ελαφρά, για να παραμείνει κάπως τραγανή.
  4. Αν θέλουμε, διακοσμούμε με φρούτα εποχής και ραντίζουμε με μέλι.
  5. Σερβίρουμε αμέσως.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 49.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Μέλι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών