Στον Γαστρονόμο Ιουνίου, που κυκλοφορεί την Κυριακή 09/06, με την Καθημερινή ο Στέλιος Παρλιάρος ετοιμάζει σοκολατένια μωσαϊκά με ευφάνταστους τρόπους όπως αυτή η τούρτα!

55' προετοιμασία
Σύνολο: 55 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 12

Για τη βάση από μωσαϊκό

Για την επικάλυψη

Διαδικασία

  1. Βάση από μωσαϊκό: Βάζουμε την τεμαχισμένη κουβερτούρα σε ένα μεγάλο μεταλλικό μπολ.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και, λίγο πριν βράσει, την αδειάζουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα. Ανακατεύουμε πολύ καλά με μια ελαστική σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ) έως ότου λιώσει καλά η σοκολάτα και γίνει ένα λείο και ομοιογενές μείγμα. Προσθέτουμε λίγα λίγα τα κομμάτια του βουτύρου και παράλληλα ανακατεύουμε με τη μαρίζ. Αν στο μεταξύ κρυώσει η σοκολάτα και δεν ενσωματώνονται τα υλικά, τοποθετούμε το μπολ σε μπεν μαρί, ώστε να τα ζεστάνουμε πολύ ελαφρώς και να μπορέσει να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  3. Τέλος, ενσωματώνουμε τα μπισκότα και τα φιστίκια Αιγίνης και ανακατεύουμε, έτσι ώστε να καλυφθούν όσο το δυνατόν καλύτερα από τη σοκολάτα. Σε ένα τσέρκι ή ταψί διαμέτρου 24 εκ. τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί, καλύπτοντας τον πυθμένα και τα τοιχώματα. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα και το πιέζουμε να απλώσει και να πάρει το σχήμα του σκεύους. Τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες.
  4. Επικάλυψη: Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος (τη ρευστή, όχι τη χτυπημένη) και, πριν πάρει βράση, την αδειάζουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα, την οποία έχουμε βάλει σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε καλά, μέχρι να λιώσει όλη η κουβερτούρα και να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Αν η κρέμα ήταν πολύ κρύα ή η κουβερτούρα μας δεν είναι πολύ καλής ποιότητας, μπορεί το μείγμα να μην ομογενοποιείται και να μείνουν κομμάτια σοκολάτας. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να τοποθετήσουμε το μπολ με τα υλικά σε μπεν μαρί, για να διευκολύνουμε την ομογενοποίηση, προσέχοντας να μην ανέβει πολύ η θερμοκρασία του μείγματος.
  5. Μόλις ομογενοποιηθεί σωστά, το αφήνουμε στην άκρη για 2-3 λεπτά, μέχρι να πέσει λίγο η θερμοκρασία του, τόσο που να το αισθανόμαστε στα χείλη χλιαρό, όχι ζεστό. Τότε, ενσωματώνουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ.
  6. Αδειάζουμε σε ένα πλατύ, επίπεδο και ρηχό σκεύος, π.χ. ένα μεγάλο παραλληλόγραμμο τάπερ ή ένα ταψάκι, έτσι ώστε να απλώσει και να κρυώσει πιο γρήγορα. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες, ώστε να σταθεροποιηθεί. Αδειάζουμε το μείγμα της επικάλυψης σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με φαρδύ κορνέ, σε σχήμα αστεριού, και γαρνίρουμε τη βάση του μωσαϊκού φτιάχνοντας μεγάλες ροζέτες.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών