Στο ζαχαροπλαστείο Poulette στην Αγία Παρασκευή, η Κατερίνα Λιβά μάς συστήνει μια ζαχαροπλαστική φίνα, εκλεπτυσμένη και ντελικάτη. Τα γλυκά της είναι πάντα ισορροπημένα και όμορφα, όπως και ο χαλβάς που μας προτείνει εδώ. Ασυνήθιστος σίγουρα, παντρεύει τρεις γεύσεις χαλβά (βανίλια, σοκολάτα και φράουλα), που δένουν αναπάντεχα ωραία μεταξύ τους και δημιουργούν ένα εντυπωσιακό «οικοδόμημα», που το λες και τούρτα!

1 ώρα και 10' προετοιμασία
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 10'

Υλικά

Μερίδες: 12-14

Για τον χαλβά βανίλιας

Για τον χαλβά με φράουλα

Για τον χαλβά με σοκολάτα

Για το γλάσο σοκολάτας

Διαδικασία

Χαλβάς βανίλιας

  1. Για να ετοιμάσουμε την τούρτα τριλογία χαλβά σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση σε μέτρια φωτιά.
  2. Μόλις ξεκινήσει να κοχλάζει το σιρόπι, μετράμε 4-5 λεπτά και αποσύρουμε.
  3. Το διατηρούμε ζεστό.
  4. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάζουμε το ελαιόλαδο και το σιμιγδάλι και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς με μια ξύλινη κουτάλα.
  5. Το καβουρδίζουμε με αυτόν τον τρόπο για 5-6 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι παίρνει ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα.
  6. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε σταδιακά το σιρόπι ανακατεύοντας.
  7. Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει ο χαλβάς μέχρι που, όταν σέρνουμε την κουτάλα στην κατσαρόλα, να αφήνει δρόμο. Στο τέλος, ρίχνουμε το εκχύλισμα βανίλιας.
  8. Σε ένα τσέρκι με διάμετρο 20 εκ. και ύψος 7 εκ. ή σε μια μεγάλη βαθιά φόρμα του κέικ που έχουμε λαδώσει, στρώνουμε τον χαλβά σε πάχος 2-3 εκ. ή μέχρι να καλύψει το 1/3 της φόρμας και ισιώνουμε την επιφάνειά του (ανάλογα με τη φόρμα, ίσως περισσέψει χαλβάς, γιατί πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα μείνει χώρος και για τις άλλες γεύσεις – όσο περισσέψει τον φορμάρουμε σε ατομικά φορμάκια ή σε μπολάκια).

Χαλβάς με φράουλα

  1. Έτοιμάζουμε ξανά ένα σιρόπι στην ίδια κατσαρόλα που κάναμε και το προηγούμενο, μόνο που τώρα, εκτός από το νερό και τη ζάχαρη, ρίχνουμε μαζί και τον πολτό φράουλας.
  2. Αφήνουμε να βράσει για 4-5 λεπτά από όταν ξεκινήσει ο βρασμός και το αποσύρουμε.
  3. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι στο λάδι όπως και προηγουμένως, δηλαδή για 5-6 λεπτά ή μέχρι να πάρει σκούρο χρυσαφί χρώμα.
  4. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε σταδιακά το σιρόπι ανακατεύοντας.
  5. Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να δέσει ο χαλβάς.
  6. Στρώνουμε τον χαλβά φράουλας στη φόρμα, πάνω από τον χαλβά βανίλιας σε πάχος 2-3 εκ., έτσι που να καλυφθούν περίπου τα 2/3 της φόρμας (όσο περισσέψει το βάζουμε σε φορμάκια). Ισιώνουμε την επιφάνειά του.

Χαλβάς με σοκολάτα

  1. Φτιάχνουμε ξανά ένα σιρόπι με τον ίδιο τρόπο που κάναμε και για τον χαλβά βανίλιας.
  2. Σε μεγάλη κατσαρόλα καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι και ετοιμάζουμε τον χαλβά προσθέτοντας και το σιρόπι, όπως προηγουμένως.
  3. Αφού δέσει ο χαλβάς, τον αποσύρουμε, προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε ώστε να γίνει όλο το μείγμα σοκολατί.
  4. Στρώνουμε τον σοκολατένιο χαλβά πάνω από τον χαλβά φράουλας σε πάχος 2-3 εκ. γεμίζοντας τη φόρμα.
  5. Αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα να παγώσει η τούρτα.

Γλάσο σοκολάτας

  1. Τεμαχίζουμε τη σοκολάτα και τη λιώνουμε μαζί με το ελαιόλαδο σε μπεν μαρί (δηλαδή σε ανοξείδωτο σκεύος που έχουμε στερεώσει πάνω σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει – προσοχή, το μπολ να μην ακουμπάει στο νερό).
  2. Όση ώρα λιώνει, την ανακατεύουμε. Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να αρχίσει να πήζει και περιχύνουμε τον χαλβά, αφού τον ξεφορμάρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 217.

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Σιμιγδάλι

Άρθρα και Συνταγές με Σοκολάτα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών