ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜαρμελάδα με καλοκαιρινά φρούταΜαρμελάδα με καλοκαιρινά φρούτα
50' προετοιμασία
30' ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 20'

Υλικά

Μερίδες: 14

Διαδικασία

  1. Για την τραγανή τάρτα με μαρμελάδα ροδάκινο, σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι.
  2. Στον πολυκόφτη χτυπάμε το ξύσμα λεμονιού και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το ολόκληρο αυγό, τον κρόκο και τη βανίλια και χτυπάμε για 20 δευτερόλεπτα.
  3. Ρίχνουμε το ηλιέλαιο και χτυπάμε για άλλα 20 δευτερόλεπτα.
  4. Προσθέτουμε τα στερεά υλικά και τα χτυπάμε ξανά όλα μαζί, μέχρι το μείγμα να γίνει ψιχουλιαστό, αλλά, όταν το πιέζουμε ανάμεσα στα δάχτυλά μας, να ενώνεται σε ζύμη.
  5. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε καθαρή επιφάνεια, ελαφρώς αλευρωμένη. Τη συγκεντρώνουμε φτιάχνοντας έναν μακρουλό κορμό, χωρίς να χρειάζεται να τη ζυμώσουμε.
  6. Χωρίζουμε σε 2 μέρη τη ζύμη, το ένα να είναι τα 2/3 της ποσότητας (για τη βάση της τάρτας) και το άλλο το 1/3 (για την επιφάνεια). Πλάθουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε μπάλα, τυλίγουμε την καθεμία σε διάφανη μεμβράνη και τις βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.
  7. Ανοίγουμε με πλάστη το μεγάλο κομμάτι ζύμης, τόσο μεγάλο ώστε να χωράει στον πάτο μιας ταρτιέρας 26 εκ. και όσο το δυνατόν πιο λεπτό, περίπου 3 χιλιοστά. Για ευκολία, ανοίγουμε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 φύλλα αντικολλητικού χαρτιού.
  8. Μεταφέρουμε τη ζύμη στην ταρτιέρα και την πιέζουμε στα τοιχώματα του σκεύους. Τοποθετούμε στο ψυγείο.
  9. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το δεύτερο, μικρότερο κομμάτι ζύμης, αλλά αυτή τη φορά μεταφέρουμε το φύλλο σε ένα άλλο ταψάκι, μαζί με τα αντικολλητικά χαρτιά ψησίματος ανάμεσα στα οποία την ανοίξαμε, και τη βάζουμε και αυτήν στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  10. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, με τη σχάρα του φούρνου στο μεσαίο ράφι. Βγάζουμε από το ψυγείο τη βάση της τάρτας και με ένα πιρούνι την τρυπάμε εδώ κι εκεί. Απλώνουμε ένα λεπτό στρώμα από τη μαρμελάδα στον πάτο της.
  11. Βγάζουμε από το ψυγείο το μικρό κομμάτι ανοιγμένης ζύμης, αφαιρούμε τις λαδόκολλες, το κόβουμε σε λωρίδες πλάτους 1 εκατοστού και τις τοποθετούμε πάνω από τη μαρμελάδα, σχηματίζοντας καρεδάκια όπως στην πάστα φλόρα.
  12. Αλείφουμε τις λωρίδες ζύμης και τις άκρες της βάσης με αυγό και ψήνουμε για 30 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσει η ζύμη.
  13. Αφήνουμε την τραγανή τάρτα με μαρμελάδα ροδάκινο να κρυώσει εντελώς πριν τη σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 45.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Βερίκοκα

Άρθρα και Συνταγές με Ροδάκινο

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών