1 ώρα
προετοιμασία
30' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 30'
Υλικά
Μερίδες: 4 - 6Για τις µελιτζάνες
Για τη γέµιση µε τας κεµπάπ
Διαδικασία
Τας κεµπάπ
- Για τις τσακώνικες µελιτζάνες γεµιστές µε τας κεµπάπ ξεκινάμε και βάζουµε µια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα να ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά, µέχρι να κάψει.
- Ρίχνουµε τους κύβους του κρέατος και τους ψήνουµε για 4 - 5 λεπτά, µέχρι να βγάλουν τα υγρά τους.
- Συνεχίζουµε το µαγείρεµα για µερικά λεπτά ακόµη, µέχρι το κρέας να πιει τα υγρά που έχει βγάλει και να στεγνώσει.
- Χαµηλώνουµε τη φωτιά στο µέτριο, ρίχνουµε το ελαιόλαδο, το κρεµµύδι και το σκόρδο, και τα σοτάρουµε για 5 λεπτά, µέχρι το κρεµµύδι να χρυσίσει.
- Σβήνουµε µε το κρασί, αφήνουµε να εξατµιστεί το αλκοόλ για 2 λεπτά και ρίχνουµε τις τριµµένες ντοµάτες, το φύλλο δάφνης, το δεντρολίβανο, την πάπρικα και τον αραιωµένο πελτέ.
- Ανακατεύουµε και αφήνουµε να πάρει µια βράση.
- Τότε χαµηλώνουµε ελαφρώς τη φωτιά, σκεπάζουµε την κατσαρόλα και σιγοµαγειρεύουµε για περίπου 45 λεπτά ή µέχρι το κρέας να µαλακώσει.
- Στη διάρκεια του µαγειρέµατος ελέγχουµε το φαγητό και, αν το υγρό έχει σωθεί, προσθέτουµε λίγο ζεστό νερό.
- Περίπου 10 λεπτά πριν αποσύρουµε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουµε και ανακατεύουµε.
- Αποσύρουµε το σκεύος από τη φωτιά.
Μελιτζάνες (τις ετοιµάζουµε όση ώρα µαγειρεύεται το κρέας)
- Προθερµαίνουµε το φούρνο στους 180° C.
- Πλένουµε και σκουπίζουµε καλά τις µελιτζάνες, τις χαράζουµε κατά µήκος βαθιά, σε µία πλευρά µόνο, τις βάζουµε σε µια λεκάνη µε αλατισµένο νερό και τις αφήνουµε για 30'.
- Τις στύβουµε και τις σκουπίζουµε καλά.
- Με ένα πινέλο τις αλείφουµε µε ελαιόλαδο από όλες τις µεριές.
- Λαδώνουµε ελαφρώς ένα µέτριο ταψί, τις απλώνουµε µέσα µε τη σχισµή τους προς τα πάνω και τις ψήνουµε για 10 - 15 λεπτά, µέχρι να µαλακώσουν και να υποχωρούν όταν τις πιέζουµε µε ένα πιρούνι.
- Βγάζουµε το ταψί και ανοίγουµε τη σχισµή κάθε µελιτζάνας ώστε να σχηµατιστεί µια µέτρια κοιλότητα στη σάρκα τους.
- Μοιράζουµε το µείγµα του τας κεµπάπ µαζί µε σάλτσα.
- Σκεπάζουµε τη γέµιση κάθε µελιτζάνας µε 1 - 2 φέτες ντοµάτας και 2 - 3 κοµµάτια πιπεριάς - έτσι προστατεύουµε την επιφάνεια της γέµισης από το στέγνωµα.
- Τις ψήνουµε για 20 - 30 λεπτά, µέχρι να µαλακώσουν.
- Τις σερβίρουµε ζεστές ή χλιαρές.
- Συνοδεύουμε με πιλάφι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 77.