ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜελιτζάνες γεμιστές με μοσχαράκι και σάλτσα ντομάταςΜελιτζάνες γεμιστές με μοσχαράκι και σάλτσα ντομάτας
1 ώρα προετοιμασία
30' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά

Μερίδες: 4 - 6

Για τις µελιτζάνες

Για τη γέµιση µε τας κεµπάπ

Διαδικασία

Τας κεµπάπ

  1. Για τις τσακώνικες µελιτζάνες γεµιστές µε τας κεµπάπ ξεκινάμε και βάζουµε µια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα να ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά, µέχρι να κάψει.
  2. Ρίχνουµε τους κύβους του κρέατος και τους ψήνουµε για 4 - 5 λεπτά, µέχρι να βγάλουν τα υγρά τους.
  3. Συνεχίζουµε το µαγείρεµα για µερικά λεπτά ακόµη, µέχρι το κρέας να πιει τα υγρά που έχει βγάλει και να στεγνώσει.
  4. Χαµηλώνουµε τη φωτιά στο µέτριο, ρίχνουµε το ελαιόλαδο, το κρεµµύδι και το σκόρδο, και τα σοτάρουµε για 5 λεπτά, µέχρι το κρεµµύδι να χρυσίσει.
  5. Σβήνουµε µε το κρασί, αφήνουµε να εξατµιστεί το αλκοόλ για 2 λεπτά και ρίχνουµε τις τριµµένες ντοµάτες, το φύλλο δάφνης, το δεντρολίβανο, την πάπρικα και τον αραιωµένο πελτέ.
  6. Ανακατεύουµε και αφήνουµε να πάρει µια βράση.
  7. Τότε χαµηλώνουµε ελαφρώς τη φωτιά, σκεπάζουµε την κατσαρόλα και σιγοµαγειρεύουµε για περίπου 45 λεπτά ή µέχρι το κρέας να µαλακώσει.
  8. Στη διάρκεια του µαγειρέµατος ελέγχουµε το φαγητό και, αν το υγρό έχει σωθεί, προσθέτουµε λίγο ζεστό νερό.
  9. Περίπου 10 λεπτά πριν αποσύρουµε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουµε και ανακατεύουµε.
  10. Αποσύρουµε το σκεύος από τη φωτιά.

Μελιτζάνες (τις ετοιµάζουµε όση ώρα µαγειρεύεται το κρέας)

  1. Προθερµαίνουµε το φούρνο στους 180° C.
  2. Πλένουµε και σκουπίζουµε καλά τις µελιτζάνες, τις χαράζουµε κατά µήκος βαθιά, σε µία πλευρά µόνο, τις βάζουµε σε µια λεκάνη µε αλατισµένο νερό και τις αφήνουµε για 30'.
  3. Τις στύβουµε και τις σκουπίζουµε καλά.
  4. Με ένα πινέλο τις αλείφουµε µε ελαιόλαδο από όλες τις µεριές.
  5. Λαδώνουµε ελαφρώς ένα µέτριο ταψί, τις απλώνουµε µέσα µε τη σχισµή τους προς τα πάνω και τις ψήνουµε για 10 - 15 λεπτά, µέχρι να µαλακώσουν και να υποχωρούν όταν τις πιέζουµε µε ένα πιρούνι.
  6. Βγάζουµε το ταψί και ανοίγουµε τη σχισµή κάθε µελιτζάνας ώστε να σχηµατιστεί µια µέτρια κοιλότητα στη σάρκα τους.
  7. Μοιράζουµε το µείγµα του τας κεµπάπ µαζί µε σάλτσα.
  8. Σκεπάζουµε τη γέµιση κάθε µελιτζάνας µε 1 - 2 φέτες ντοµάτας και 2 - 3 κοµµάτια πιπεριάς - έτσι προστατεύουµε την επιφάνεια της γέµισης από το στέγνωµα.
  9. Τις ψήνουµε για 20 - 30 λεπτά, µέχρι να µαλακώσουν.
  10. Τις σερβίρουµε ζεστές ή χλιαρές.
  11. Συνοδεύουμε με πιλάφι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 77.

Άρθρα και Συνταγές με Μελιτζάνες

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχάρι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών