10'
προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 40'
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τσιγαριαστό (σφακιανό) αρχικά, πλένουμε και στραγγίζουμε καλά το κατσικάκι.
- Στη συνέχεια, σε μια ρηχή και πλατιά κατσαρόλα (τύπου πλασοτέ) βάζουμε το λάδι και την τοποθετούμε σε πολύ δυνατή φωτιά.
- Μόλις ζεσταθεί καλά, βάζουμε μέσα τα κομμάτια από το κατσίκι και τα ροδίζουμε για περίπου 5 λεπτά από όλες τις πλευρές.
- Αλατοπιπερώνουμε.
- Αν χρησιμοποιήσουμε κρασί, το βάζουμε σε αυτό το σημείο και σείουμε ελαφρώς το σκεύος μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σχεδόν στο ελάχιστο (π.χ. για μάτια που έχουν διαβάθμιση 1 - 3, τη βάζουμε στο 1).
- Το σκεπάζουμε καλά με το καπάκι και το αφήνουμε να ψηθεί για περίπου 1 - 1½ ώρα ή μέχρι να γίνει.
- Κατά το ψήσιμο ελέγχουμε το κατσικάκι· θα δούμε ότι βγάζει τα υγρά του μέσα στα οποία ψήνεται.
- Λίγο πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, ξεσκεπάζουμε ώστε να εξατμιστούν τα υγρά και το κατσικάκι να μείνει μόνο με το λίπος του.
- Σερβίρουμε, το τσιγαριασό (σφακιανό), ζεστό με τηγανητές πατάτες.
Μυστικά
Ανάλογα με την ηλικία του ζώου, μπορεί να χρειαστεί περισσότερο ή λιγότερο μαγείρεμα. Ιδανικά, το κατσικάκι δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 6 - 8 μηνών.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 91.