Όπως φαντάζεστε, αυτό το φαγητό γίνεται νοστιμότερο με τα χόρτα της άνοιξης. Με παπαρούνες, σκατζίκια, όλα τα βρώσιμα αγριόχορτα. Η Μαίρη μάς το έφτιαξε με σπανάκι, άνηθο, σέλινο και με τα λοιπά νοστιμευτικά μυρωδικά, και έγινε ένα απίθανο φαγάκι. Βάζει και ελάχιστο ρύζι στην κεφαλονίτικη συνταγή, μια δική της προσθήκη για να δέσει το φαγητό καλύτερα. Η φλούδα πορτοκαλιού και η κανέλα ταιριάζουν τόσο πολύ στα χόρτα, που όσοι το δοκιμάσετε πιθανότατα να καταργήσετε το καθιερωμένο λεμόνι, που πάει με τα πράσινα αγκαζέ. Aπό τη Μαίρη Μαυροειδή.

30' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και το ξερό κρεμμύδι και τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
  2. Σταδιακά βάζουμε όλα τα χόρτα και ανακατεύουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να πέσει ο όγκος τους.
  3. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα και προσθέτουμε την κανέλα, τη φλούδα πορτοκαλιού, το αλατοπίπερο και την ντομάτα.
  4. Βάζουμε το ρύζι και προσθέτουμε 300 ml νερό, αφήνουμε να πάρουν μία βράση, σκεπάζουμε το σκεύος και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  5. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 20-25 λεπτά, μέχρι να γίνει το ρύζι.
  6. Περίπου 5 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, ανοίγουμε το καπάκι και αφήνουμε να εξατμιστούν τα πολλά υγρά του φαγητού.
  7. Στο τέλος θα πρέπει να έχουν απορροφηθεί.
  8. Σερβίρουμε με φρέσκο ψωμί και, αν θέλουμε, «φέτα» Κεφαλονιάς.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών