
20'
προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
3 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 20'
Υλικά
Κομμάτια: 12Διαδικασία
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με την κρέμα γάλακτος και το ξύσμα λεμονιού.
- Παράλληλα, σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τους κρόκους, το ολόκληρο αυγό, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ και τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
- Πριν το μείγμα της κατσαρόλας πάρει βράση, αδειάζουμε το 1/3 μέσα στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε καλά.
- Στο μεταξύ, επαναφέρουμε την κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα στη φωτιά και, μόλις πάρει βράση το περιεχόμενό της, αδειάζουμε μέσα το μείγμα του μπολ. Ανακατεύουμε συνεχώς έως ότου η κρέμα δέσει και κοχλάσει.
- Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα καθαρό σκεύος, φαρ- δύ και ρηχό, ώστε να απλώσει και να κρυώσει πιο γρήγορα.
- Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη (φροντίζουμε να εφάπτεται στην επιφάνεια για να μη σχηματιστεί κρούστα) και, αφού χλιαρύνει αρκετά, τη βάζουμε στο ψυγείο για να κρυώσει πολύ καλά (υπολογίζουμε 2-3 ώρες).
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το τυρί κρέμα και χτυπάμε με το φτερό να μαλακώσει.
- Προσθέτουμε την κρύα κρέμα από το ψυγείο καθώς και το λικέρ λεμόνι και συνεχίζουμε το χτύπημα έως ότου ενωθούν τα υλικά και γίνει μια ομοιογενής λεία κρέμα.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 24 εκ. και αδειάζουμε την κρέμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 1 ώρα.
- Βγάζουμε, αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε πασπαλίζοντας, αν θέλουμε, με λίγη άχνη.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 184.