20' προετοιμασία
1 ώρα Ψήσιμο
3 ώρες αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 20 λεπτά

Υλικά

Κομμάτια: 12

Διαδικασία

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με την κρέμα γάλακτος και το ξύσμα λεμονιού.
  2. Παράλληλα, σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τους κρόκους, το ολόκληρο αυγό, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ και τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
  3. Πριν το μείγμα της κατσαρόλας πάρει βράση, αδειάζουμε το 1/3 μέσα στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε καλά.
  4. Στο μεταξύ, επαναφέρουμε την κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα στη φωτιά και, μόλις πάρει βράση το περιεχόμενό της, αδειάζουμε μέσα το μείγμα του μπολ. Ανακατεύουμε συνεχώς έως ότου η κρέμα δέσει και κοχλάσει.
  5. Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα καθαρό σκεύος, φαρ- δύ και ρηχό, ώστε να απλώσει και να κρυώσει πιο γρήγορα.
  6. Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη (φροντίζουμε να εφάπτεται στην επιφάνεια για να μη σχηματιστεί κρούστα) και, αφού χλιαρύνει αρκετά, τη βάζουμε στο ψυγείο για να κρυώσει πολύ καλά (υπολογίζουμε 2-3 ώρες).
  7. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το τυρί κρέμα και χτυπάμε με το φτερό να μαλακώσει.
  8. Προσθέτουμε την κρύα κρέμα από το ψυγείο καθώς και το λικέρ λεμόνι και συνεχίζουμε το χτύπημα έως ότου ενωθούν τα υλικά και γίνει μια ομοιογενής λεία κρέμα.
  9. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 24 εκ. και αδειάζουμε την κρέμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 1 ώρα.
  10. Βγάζουμε, αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε πασπαλίζοντας, αν θέλουμε, με λίγη άχνη.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 184.

Συνταγές με Αυγά

Συνταγές με Γάλα

Συνταγές με Κρέμα Γάλακτος

Συνταγές με Λεμόνι

Συνταγές με Τυρί

Συνταγές για Γλυκό

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών