ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤυρογλυκό με σάλτσα φράουλας και λεβάνταΤυρογλυκό με σάλτσα φράουλας και λεβάντα
30' προετοιμασία
5' μαγείρεμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 35'

Υλικά

Μερίδες: για ταρτιέρα 26 εκ.

Για τη βάση

Για την κρέμα

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Για την βάση

  1. Για το τσιζκέικ με ανθότυρο και λευκή σοκολάτα ξεκινάμε ως εξής: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά τη ζάχαρη με 2 κουτ. σούπας (30 ml) νερό και ανακατεύουμε για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να σχηματιστεί μια ελαφριά καραμέλα.
  2. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα, ανακατεύουμε για άλλο 1 λεπτό, να καλυφθούν καλά από την καραμέλα, και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  3. Καλύπτουμε με λαδόκολλα ένα ρηχό σκεύος ή τη λαμαρίνα του φούρνου και αδειάζουμε τα καραμελωμένα αμύγδαλα.
  4. Τα απλώνουμε σε μία στρώση και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 1 ώρα, να κρυώσουν και να σκληρύνουν.
  5. Ρίχνουμε τα καραμελωμένα αμύγδαλα στον πολυκόφτη και τα χτυπάμε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να γίνουν σκόνη.
  6. Αδειάζουμε σε μπολ.
  7. Χτυπάμε στον πολυκόφτη και τα μπισκότα για άλλα 2 λεπτά, μέχρι να γίνουν σκόνη, και τα αδειάζουμε στο μπολ με τα αμύγδαλα.
  8. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μικρό τηγάνι, το ρίχνουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ψιχουλιαστή ζύμη σαν νωπή άμμος.
  9. Αδειάζουμε στην ταρτιέρα, στρώνουμε με τα δάχτυλά μας ομοιόμορφα ώστε να καλύψουμε ισόπαχα τον πυθμένα και τα τοιχώματα και αφήνουμε στο ψυγείο για να σφίξει μέχρι να τη χρειαστούμε.

Για την κρέμα

  1. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί.
  2. Ρίχνουμε στον πολυκόφτη το τυρί και το χτυπάμε για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να γίνει σαν κρέμα.
  3. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το τσάι, το λεμόνι και το λικέρ και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να προκύψει ένα λείο μείγμα.
  4. Αδειάζουμε το μείγμα στη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε να ενωθούν.
  5. Βγάζουμε τη βάση από το ψυγείο, αδειάζουμε την κρέμα και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.
  6. Για το σερβίρισμα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά τη μαρμελάδα σε ένα μικρό κατσαρολάκι για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να γίνει πιο ρευστή.
  7. Αν θέλουμε, ρίχνουμε και το λικέρ και ανακατεύουμε.
  8. Περιχύνουμε με τη μαρμελάδα την επιφάνεια ομοιόμορφα και σερβίρουμε.
  9. Διατηρούμε στο ψυγείο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 117.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών