40'
προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
1 ώρα και 30'
αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 10'
Υλικά
Μερίδες: Για ταψί 28 x 35 εκ.Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τη ζεματιστή τυρόπιτα, πρώτα κοσκινίζουµε το αλεύρι πάνω από µια λεκάνη.
- Προσθέτουµε το αλάτι και ρίχνουµε σταδιακά το νερό, «δουλεύοντας» παράλληλα το μείγμα με τα χέρια µας για περίπου 8 λεπτά, µέχρι να ετοιµάσουµε µια ζύµη µαλακή και ελαστική.
- Προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο και ζυµώνουµε δυνατά για άλλα 2 - 3 λεπτά.
- Τυλίγουµε τη ζύμη σε διάφανη µεµβράνη και την αφήνουµε κατά µέρος να «ξεκουραστεί» για 1½ ώρα, ώστε να µαλακώσει και να µπορεί να ανοίξει µε ευκολία.
- Ανακατεύουμε το λιωμένο βούτυρο με το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα μπολ.
- Χωρίζουµε τη ζύµη σε 4 ίσα κοµµάτια και σε µια επίπεδη, καθαρή επιφάνεια ρίχνουμε 1 κουτ. σούπας από το μείγμα βουτύρου - ελαιολάδου και το απλώνουμε µε ένα πινέλο.
- Βάζουµε επάνω το 1 κοµμάτι ζύµης και το πιέζουµε µε τις παλάμες µας να πλατύνει.
- Βουτάμε τα χέρια μας στο μείγμα βουτύρου - λαδιού, αλείφουμε με αυτά τη ζύμη και με τα δάχτυλά μας την ανοίγουμε σε σχετικά στρογγυλό φύλλο µε διάµετρο περίπου 30 εκ.
- Χρειάζεται επιμονή, γιατί η ζύμη είναι αρκετά ελαστική και «μαζεύει».
- Πασπαλίζουµε το φύλλο µε το 1/4 της τριµμένης φέτας και το τυλίγουμε σε ρολό.
- Έπειτα πιάνουμε το ρολό από τις δυο του άκρες και το πιέζουμε στις παλάμες μας να κλείσει σαν φυσαρμόνικα και να γίνει ένα μπαλάκι ζύμης.
- Το πιέζουμε από πάνω για να γίνει σχετικά επίπεδο, αλλά όχι να λεπτύνει πολύ, και το μεταφέρουμε στο κέντρο ενός λαδωμένου ταψιού.
- Αλείφουμε ξανά με βούτυρο και λάδι.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης και κάθε φύλλο το βάζουμε πάνω από το προηγούμενο, σχηματίζοντας έναν πύργο στο κέντρο του ταψιού.
- Μετά, με τα χέρια, πιέζουμε τα φύλλα προς τα τοιχώματα του ταψιού, ώστε να απλώσουν, καλύπτοντας όλη την επιφάνεια του ταψιού.
- Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180° C.
- Κόβουµε την ζεματιστή πίτα σε κοµµάτια και την ψήνουµε για 1 ώρα, µέχρι να ροδίσει.
Στο ποτήρι μας : Οι τυρόπιτες αγαπούν τα λευκά κρασιά. Διαλέξτε αυτό που σας αρέσει ή μια ωραία μπίρα lager.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 47.