ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΒασική ζύμη για χωριάτικο φύλλοΒασική ζύμη για χωριάτικο φύλλο

Δείτε πώς φτιάχνουμε βήμα βήμα τη βασική ζύμη για εύκολο χατσαπούρι και πιροσκί

(Τη δοσολογία των υλικών της συνταγής και την εκτέλεση συνοπτικά θα τα βρείτε προς το τέλος του άρθρου)

Βασική ζύμη για εύκολο χατσαπούρι και πιροσκί Βασική ζύμη για εύκολο χατσαπούρι και πιροσκί

Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το 1 κιλό αλεύρι (βοηθάει το μείγμα να γίνει αφράτο) και προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαγιά, τα οποία ανακατεύουμε καλά μέσα στο αλεύρι.

Προσθέτουμε το ηλιέλαιο στο κέντρο του αλευριού και σιγά σιγά προσθέτουμε το νερό, κατά 1/4 τη φορά. Ενσωματώνουμε με το χέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά να ενυδατωθεί το μείγμα. Η ζύμη θα γίνει ελαστική και θα κολλάει ελαφρώς, σαν πυκνή λάσπη.

Σε ένα ευρύχωρο μπολ βάζουμε νερό σε θερμοκρασία δωματίου και το έχουμε δίπλα μας, έτσι ώστε να βουτάμε το χέρι μας μέσα κατά το ζύμωμα. Η ζύμη χρειάζεται επιπλέον υγρασία για να γίνει τραγανή. Ζυμώνουμε για περίπου 8-10 λεπτά συνολικά, βουτώντας τακτικά τα χέρια μας στο νερό και ενσωματώνοντας την υγρασία στη ζύμη.

Στο τέλος του ζυμώματος, για να ελέγξουμε ότι είναι έτοιμη, βρέχουμε τη γροθιά μας και την τοποθετούμε στο κέντρο της ζύμης, πιέζοντας ελαφρώς μέχρι τον πάτο του μπολ. Όταν βγάλουμε το χέρι μας, το βυθισμένο τμήμα θα πρέπει να επανέρχεται στην επιφάνεια.

Βασική ζύμη για εύκολο χατσαπούρι και πιροσκί Βασική ζύμη για εύκολο χατσαπούρι και πιροσκί

Καλύπτουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 30 λεπτά.

20' προετοιμασία
30' αναμονή
Σύνολο: 50'

Υλικά

Μερίδες: Η ζύμη επαρκεί για 5 χατσαπούρια των 18 εκ. και 10 μικρά πιροσκί

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τη βασική ζύμη για εύκολο χατσαπούρι και πιροσκί, ξεκινάμε κοσκινίζοντας σε ένα μπολ το 1 κιλό αλεύρι (βοηθάει το μείγμα να γίνει αφράτο) και προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαγιά, τα οποία ανακατεύουμε καλά μέσα στο αλεύρι.
  2. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο στο κέντρο του μείγματος και σιγά σιγά ρίχνουμε το νερό, κατά 1/4 τη φορά. Ενσωματώνουμε με το χέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά να ενυδατωθεί το μείγμα. Η ζύμη θα γίνει ελαστική και θα κολλάει ελαφρώς, σαν πυκνή λάσπη.
  3. Σε ένα ευρύχωρο μπολ βάζουμε νερό σε θερμοκρασία δωματίου και το έχουμε δίπλα μας, έτσι ώστε να βουτάμε το χέρι μας μέσα κατά το ζύμωμα. Η ζύμη χρειάζεται επιπλέον υγρασία για να γίνει τραγανή.
  4. Ζυμώνουμε για περίπου 8-10 λεπτά συνολικά, βουτώντας τακτικά τα χέρια μας στο νερό και ενσωματώνοντας την υγρασία στη ζύμη.
  5. Στο τέλος του ζυμώματος, για να ελέγξουμε ότι είναι έτοιμη, βρέχουμε τη γροθιά μας και την τοποθετούμε στο κέντρο της ζύμης, πιέζοντας ελαφρώς μέχρι τον πάτο του μπολ. Όταν βγάλουμε το χέρι μας, το βυθισμένο τμήμα θα πρέπει να επανέρχεται στην επιφάνεια.
  6. Καλύπτουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 30 λεπτά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 44.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών