Προδημοσίευση από τον Γαστρονόμο Μαΐου που κυκλοφορεί στις 9/5 με την Καθημερινή της Κυριακής. Περισσότερες απλές, καθημερινές συνταγές θα βρείτε στο μεγάλο αφιέρωμά μας «Η μαγειρική της διπλανής πόρτας».

Ποιος τη χάρη τους. Νέοι, δροσεροί, ορεξάτοι και δημιουργικοί. Τρεις συγκάτοικοι, φοιτητές, με δεκάδες υποχρεώσεις -από όλο το φάσμα των υποχρεώσεων. Σπουδάζουν, εργάζονται και κοινωνικοποιούνται. Και βρίσκουν και τον χρόνο να μαγειρεύουν και σπάνια παραγγέλνουν απέξω. Συμβιώνουν αρμονικά και στο σπίτι τους μπαίνουν κυρίως φρούτα και λαχανικά, καθώς οι δύο στους τρεις είναι vegans και vegetarians. Ξέρουν από οικιακή οικονομία, κάνουν υγιεινή διατροφή από κούνια, είναι διαβασμένοι κι έχουν άποψη και γαστρονομική κουλτούρα. Μια καλή αρχή είναι το ήμισυ του παντός, και αυτό το έχουν εξασφαλισμένο. Από τα χέρια τους φάγαμε σε ένα φωτεινό, πολύχρωμο σαλονάκι, ηλιόλουστα, νόστιμα, υγιεινά κι ευοίωνα.

Ο μουσακάς αυτός είναι το κυριακάτικο, το επίσημο, το καλό φαγητό της Κατερίνας-Βικτώριας, της Θάλειας και του Γιώργου-Πλάτωνα, που το ετοιμάζουν για να ευχαριστήσουν φίλους και συγγενείς.

Υλικά

Για τον «κιμά» φακής

Για την μπεσαμέλ

Διαδικασία

  1. Πασπαλίζουμε τις μελιτζάνες με λίγο αλάτι και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι για περίπου 30 λεπτά, να ξεπικρίσουν.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C στη λειτουργία του αέρα και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
  3. Με ένα χαρτί κουζίνας σκουπίζουμε τις μελιτζάνες καλά και τις απλώνουμε στη λαμαρίνα (ή μία μπορεί να μισοκαλύπτει την άλλη, ώστε να χωρέσουν). Τις λαδώνουμε με το πινέλο και από τις δύο πλευρές, τις πασπαλίζουμε με πιπέρι και τη ρίγανη και τις ψήνουμε για περίπου 20-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν.
  4. «Κιμάς» φακής: Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τις φακές, τις δάφνες και μπόλικο νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μη λιώσουν. Αφαιρούμε τις μισές με τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε σε ένα μπολ και συνεχίζουμε το βράσιμο στις υπόλοιπες για άλλα 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν πάρα πολύ καλά και σχεδόν να λιώσουν. Τις στραγγίζουμε, αφαιρούμε τις δάφνες και τις αδειάζουμε στο μπολ με τις υπόλοιπες φακές.
  5. Στην άδεια πλέον κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Ρίχνουμε το σκόρδο και τον πελτέ και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τις φακές, την ντομάτα και όλα τα μπαχαρικά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Μαγειρεύουμε για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά και να δέσει η σάλτσα. Τραβάμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.
  6. Μπεσαμέλ: Βάζουμε το λάδι και το αλεύρι σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε με το σύρμα για 1-2 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσει ελαφρώς το αλεύρι. Προσθέτουμε σε δόσεις το χλιαρό γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα για να μην κάνει σβόλους. Όταν έχουμε πλέον προσθέσει όλο το γάλα, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και προσθέτουμε το αλάτι και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε διαρκώς με το σύρμα για περίπου 4-5 λεπτά, μέχρι η μπεσαμέλ να πήξει ελαφρώς. Κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  7. Μουσακάς: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Σε ένα μέτριο πυρέξ απλώνουμε μία στρώση μελιτζάνες (περίπου το 1/3 της συνολικής ποσότητας) και καλύπτουμε με τη μισή γέμιση. Απλώνουμε άλλη μία στρώση μελιτζάνες, καλύπτουμε με την υπόλοιπη γέμιση και σκεπάζουμε με τις υπόλοιπες μελιτζάνες. Περιχύνουμε με την μπεσαμέλ και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με το μείγμα παξιμαδιού και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσει, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών