ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΒλίτα στη σχάρα με βολάκι ΆνδρουΒλίτα στη σχάρα με βολάκι Άνδρου Ασυνήθιστη η ιδέα να βράζεις ντομάτα ολόκληρη για να την κάνεις σάλτσα για χόρτα, απλά, λιωμένη με το πιρούνι. Είναι ωστόσο συνταγή συνηθισμένη στο Ατσιπόπουλο, στο καφενείου του Μανόλη όπου, κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ για το τεύχος του Γαστρονόμου «Στα καφενεία της Κρήτης», την εντοπίσαμε και την καταγράψαμε.

Το πιάτο που σερβίρουν εκεί λέγεται λαχανικά «βρασταρέ», δηλαδή βρασμένα όλα μαζί, παντρεμένα. Συχνά προσθέτουν 1-2 χούφτες καθαρισμένα φρέσκα φασολάκια και 2-3 πιπεριές κέρατο, τις οποίες μετά το βράσιμο τις ξεφλουδίζουν και τις λιώνουν κι αυτές με πιρούνι, μαζί με τις ντομάτες. Ένα πάντρεμα των θερινών λαχανικών πρωτότυπο, αλλά εξαιρετικά νόστιμο, που θα σερβίρουμε ως κυρίως πιάτο, μαζί με τυριά, ή ως συνοδευτικό σε ψητά ψάρια, κοτόπουλο, κρέας ή λουκάνικα. «Μην κόβετε τις βρασμένες πατάτες με μαχαίρι», συμβουλεύει ο ίδιος ο Μανόλης. «Ξεφλουδίστε τες, βάλτε τες σε ένα ξύλο κοπής και πιέστε τες με τη γροθιά για να σπάσουν σε ακανόνιστα κομμάτια. Είναι μια οπτική ικανοποίηση!»

40' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20'

Υλικά

Μερίδες: 5-6

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τα βλίτα με ντομάτα βρασταρέ, βάζουμε να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και, όταν αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνουμε τις ντομάτες, ολόκληρες, τις πατάτες και τα κολοκύθια.
  2. Βράζουμε τις ντομάτες και τα κολοκύθια για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να τα διαπερνά εύκολα το μαχαίρι.
  3. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε πιάτο.
  4. Στο ίδιο νερό (όπου βρίσκονται ακόμα οι πατάτες) ρίχνουμε τα βλίτα και βράζουμε για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και τα δύο.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά, βγάζουμε από την κατσαρόλα τις πατάτες και τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.
  6. Στραγγίζουμε καλά τα βλίτα.
  7. Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις σπάμε με το πιρούνι σε ακανόνιστα κομμάτια.
  8. Σε μεγάλη πιατέλα βάζουμε τα βλίτα, τις πατάτες και τα κολοκύθια.
  9. Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες (η βρασμένη φλούδα αφαιρείται πανεύκολα) και τις λιώνουμε με πιρούνι σε ένα πιάτο.
  10. Αδειάζουμε τις λιωμένες ντομάτες στην πιατέλα με τα υπόλοιπα υλικά, ρίχνουμε ανθό αλατιού και ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 208.

Άρθρα και Συνταγές με Βλίτα

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκυθάκια

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών