ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓκιούλμπασι: Η αυθεντική σμυρναίικη συνταγήΓκιούλμπασι: Η αυθεντική σμυρναίικη συνταγή
20' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 20'

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Για το αρνί

Για τη γέμιση

Διαδικασία

  1. Για το βυζάντι, το γεμιστό αρνάκι της Καρπάθου, ξεκινάμε και σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το αρνί και τρίβουμε το κρέας με το μείγμα.
  2. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες, να μαριναριστεί.

Γέμιση

  1. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα συκωτάκια για 5-6 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν καλά.
  2. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια (ξερά + φρέσκα), το σκόρδο και το κουκουνάρι και σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά.
  3. Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι να λαδωθεί καλά.
  4. Ρίχνουμε την ντομάτα και αφήνουμε να πάρει μία βράση και να χυλώσει.
  5. Αποσύρουμε απο τη φωτιά, προσθέτουμε τον άνηθο, τις σταφίδες, την κανέλα και αλατοπίπερο και αφήνουμε να κρυώσει.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  7. Σε μια λεία επιφάνεια απλώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο και από πάνω βάζουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα στις ίδιες διαστάσεις. Βάζουμε το ανοιγμένο κρέας πάνω στη λαδόκολλα.
  8. Μεταφέρουμε το μείγμα της γέμισης στο κέντρο του ανοιγμένου κρέατος, κατά μήκος της μακριάς πλευράς του.
  9. Τυλίγουμε το κρέας σε σφιχτό ρολό, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με τη 1 κουταλιά σούπας μαϊντανό.
  10. Τυλίγουμε το ρολό με τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο, διπλώνοντας καλά τις άκρες τους προς τα μέσα, για να μη χυθούν τα υγρά που θα βγουν στο ψήσιμο.
  11. Δένουμε το ρολό με χοντρό βαμβακερό σπάγκο, με πυκνά δεσίματα.
  12. Μεταφέρουμε το ρολό σε ένα μέτριο και σχετικά βαθύ ταψί και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.
  13. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφαιρούμε προσεκτικά το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα. Ψήνουμε για ακόμα 20-30 λεπτά, μέχρι το ρολό να ροδίσει εξωτερικά.
  14. Σερβίρουμε σε φέτες και συνοδεύουμε με ντιπ γιαουρτιού με δυόσμο, μοσχολέμονο και μαϊντανό.

Ένα Ξινόμαυρο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 156.

Άρθρα και Συνταγές με Αρνί

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT